Reklama

Cukier tani. Ale i tak mało słodzimy

W ślad za spadającymi cenami na świecie cukier tanieje także w Polsce. Mimo to jego spożycie w gospodarstwach domowych jest coraz niższe.

Publikacja: 17.02.2014 04:31

Ceny cukru są teraz najniższe od prawie trzech lat.

Ceny cukru są teraz najniższe od prawie trzech lat.

Foto: Flickr

Ceny cukru są teraz najniższe od prawie trzech lat. W grudniu 2013 r. za kilogram trzeba było zapłacić w sklepach średnio 3,17 zł – podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Rok wcześniej cena cukru sięgała 3,93 zł.

– Niewykluczone, że spadki cen z ostatnich miesięcy pokazują, iż cukrownie zaczynają przystosowywać się już do uwolnienia rynku cukru w 2017 roku i do walki o klienta – mówi „Rz" Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Jego zdaniem pomimo ostatnich obniżek ceny cukru w Unii Europejskiej są nadal daleko od rynkowych poziomów. – Firmy spożywcze liczą na to, że po zniesieniu limitów ceny spadną jeszcze o 20–30 proc. – zapowiada Gantner.

Zapotrzebowanie na cukier jest w polskich firmach coraz większe, eksport naszej żywności ma w tym duży udział. W 2013 r. zwiększył się o 11,5 proc., osiągając ok. 20 mld euro. To najwyższy wynik w historii.

Coraz mniej cukru kupują gospodarstwa domowe. IERiGŻ podaje, że w pierwszych trzech kwartałach 2013 r.  jego miesięczne spożycie wyniosło 1,17 kg na osobę. Średnia dla 2012 r. sięgnęła 1,2 kg. Jeszcze w 2000 r. w polskich domach jedna osoba zjadała średnio 1,8 kg cukru w miesiąc.

Reklama
Reklama

Analitycy tłumaczą, że spadające ceny są przede wszystkim efektem nadwyżki na światowym rynku. Według różnych szacunków w sezonie 2013/2014 globalna produkcja cukru przekroczy jego konsumpcję od 2 do nawet  6,4 mln ton.

– Można spodziewać się więc, że ceny cukru będą nadal spadać na świecie, a w związku z tym będzie on kosztował mniej także w Unii Europejskiej – szacuje Łukasz Chmielewski z Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA).

Z nadwyżką cukru boryka się Unia Europejska. Już po zakończeniu kampanii  2012/2013 nadwyżkę szacowano na 4,1 mln ton.

Podczas zakończonej niedawno kampanii 2013/2014 polskie cukrownie wyprodukowały niespełna 1,8 mln ton cukru – podaje Związek Producentów Cukru w Polsce. To wprawdzie o 4,6 proc. mniej niż w sezonie 2012/2013, ale i tak po raz kolejny przekroczyliśmy kwotę produkcyjną przyznaną nam przez Unię Europejską.  Wynosi ona ok. 1,4 mln ton.

– Kampania cukrownicza 2013/2014 była jedną z najbardziej udanych w ostatnich latach – ocenia Bogusław Mazur, rzecznik prasowy Krajowej Spółki Cukrowej, największego producenta cukru w Polsce.

Firma ta kupiła od plantatorów 4,5 mln ton buraków cukrowych, 12 proc. więcej niż rok wcześniej. Wyprodukowała z nich ponad 711 tys. ton cukru. – To rekordowy wynik – podkreśla Bogusław Mazur.

Reklama
Reklama

Góra cukru to  problem dla cukrowni. Dziś na rynek wspólnotowy można sprzedawać wyłącznie cukier kwotowy, mimo że zapotrzebowanie na słodkie kryształki jest większe. Dla przykładu: kwota produkcyjna Polski jest o ok. 200 tys. niższa od wagi zużywanego u nas cukru.

Cukier wyprodukowany ponad limit może trafić na cele niespożywcze lub na eksport. Ale to nie rozwiązuje problemu nadwyżki.

– Limit eksportowy dla całej Unii wynosi 1,35 mln ton i jest dwa–trzy razy mniejszy, niż wynosi nadwyżka. Ograniczone jest zapotrzebowanie na cukier w przemyśle chemicznym i paliwowym – wyjaśnia Łukasz Chmielewski.

Sposobem na rozładowanie nadwyżki jest zamiana tzw. cukru pozakwotowego na kwotowy, czyli taki, który można wykorzystać na cele spożywcze w UE. Na to musi  się zgodzić Komisja Europejska. Nie jest wykluczone, że zrobi to w marcu 2014 r.

– Skoro UE musi importować cukier, bo kwoty produkcyjne są mniejsze od konsumpcji o 3–3,5 mln ton, a jednocześnie produkcja jest wyższa od kwot, logiczne wydaje się wydanie zezwoleń na użycie własnego cukru – uważa Łukasz Chmielewski.

Przekwalifikowanie umożliwiłoby producentom i plantatorom dostosowanie się do warunków, jakie powstaną po zniesieniu kwot produkcyjnych w 2017 r.

Reklama
Reklama

– Zwiększenie ilości cukru na unijnym rynku już teraz może pomóc w wypracowaniu relacji, także cenowych, na linii plantator–producent–klient – uważa  Chmielewski.

Brazylia globalnym potentatem

Z limitem produkcyjnym sięgającym 1,4 mln ton Polska zajmuje trzecie miejsce wśród krajów wytwarzających najwięcej cukru w Unii Europejskiej. Wyprzedzają nas tylko Francja i Niemcy. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych USDA szacuje, że w sezonie 2013/2014 na UE przypadnie 9 proc. światowej produkcji cukru. Kraje Wspólnoty wytworzą go w sumie prawie 16 mln ton – da to im trzecie miejsce na globalnym rynku. Największym producentem cukru na świecie jest Brazylia. Przypada na nią prawie jedna piąta produkcji. Drugie miejsce – z udziałami wynoszącymi 15 proc. – zajmują Indie. Tuż za Unią Europejską są Chiny. Ich udziały w światowym rynku cukru sięgają 8,5 proc. Kolejne miejsca zajmują Tajlandia (6 proc.), Stany Zjednoczone (5 proc.), Meksyk (4 proc.), Pakistan (2,8 proc.) i Rosja (2,5 proc.). Jak informuje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA), najwięcej cukru na świecie zużywają Azja i Ocenia. Jego  roczna konsumpcja wynosi tam 69,3 mln ton, co stanowi 41 proc. światowego spożycia. Liderami są Indie. USDA szacuje, że w sezonie 2013/2014 Hindusi zjedzą 26,2 mln ton cukru. W czołówce krajów o największym spożyciu są także Chiny (16,2 mln ton), Brazylia (11,3 mln ton) oraz Stany Zjednoczone (10,7 mln ton). W UE konsumuje się ok. 18,3 mln ton cukru rocznie. Daje jej to 11 proc. udziałów w globalnym rynku. W ciągu 11 miesięcy 2013 roku eksport cukru z Polski wyniósł 469 tys. ton, z tego 345 tys. ton sprzedaliśmy na rynek unijny – podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.  Nasz cukier trafił także do Izraela, Syrii i Rosji. Import cukru do Polski wyniósł 186 tys. ton.

Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Spożycie cukru w polskich gospodarstwach domowych będzie maleć w dalszym ciągu, ponieważ zmienia się nasz styl życia i odżywiania. Zwracamy większą uwagę na to, co jemy i pijemy, częściej stosujemy diety. A to powoduje, że zastępujemy cukier słodzikami. Rzadziej niż kiedyś pieczemy ciasta w domach. Duża oferta dżemów i konfitur krajowych i zagranicznych sprawia z kolei, że robimy w naszych domach mniej przetworów owocowych. W dłuższej perspektywie czasu zobaczymy jednak wzrost tzw. bilansowego zużycia cukru w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Spożycie to uwzględnia bowiem nie tylko konsumpcję w domach, ale też wykorzystanie surowca w przetwórstwie spożywczym.

Biznes
Donald Trump traci cierpliwość. Nowe sankcje na Rosję na horyzoncie
Biznes
Gwarancje dla Ukrainy, AI ACT hamuje rozwój, zwrot Brukseli ws. aut spalinowych
Biznes
Polskie firmy chcą zamrożenia AI Act
Biznes
Nowe technologie nieodłączną częścią biznesu
Biznes
Biznes o cyrkularności – co mówią liderzy zmian
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama