Spadające ceny cukru to dobra informacja dla konsumentów. Jego kilogram kosztuje dziś w sklepach około 2 zł wobec 3,2 zł na koniec 2013 r. i 3,9 zł w grudniu 2012 r. – Realnym pułapem średnich cen detalicznych cukru jest dziś 2 zł za kg – uważa Łukasz Chmielewski. – Tak tani był ostatnio bezpośrednio przed akcesją do UE w 2004 r.
Czekolada nie tanieje
Na razie niskie ceny nie ożywiły popytu na cukier. GUS podaje, że w I kwartale 2014 r. jego spożycie w gospodarstwach domowych było o 7 proc. niższe niż przed rokiem.
Tańszy cukier nie oznacza też, że zapłacimy mniej za słodzone napoje czy słodycze. – W przypadku słodyczy czekoladowych efekt taniejącego cukru jest niewielki, ponieważ znacznie zdrożało ziarno kakaowe – wyjaśnia Dariusz Orłowski, prezes spółki Wawel.
Marta Dancewicz, analityk Domu Maklerskiego Noble Securities, zwraca uwagę, że niższe ceny cukru mogą wpłynąć pozytywnie na marże producentów ciastek czy napojów, jeżeli kupują go po cenach bieżących. Nie skorzystają na tym firmy, które nabyły go po ustalonej, wyższej cenie.
Niemcy kupili od nas najwięcej
Rok 2014 nie jest udany także dla eksportu polskiego cukru. W pierwszej połowie 2014 r. cukrownie sprzedały za granicę 246,5 tys. ton kryształków za 121,3 mln euro – podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA). To odpowiednio o 6 i 24 proc. mniej niż przed rokiem. Głównym odbiorcą polskiego cukru ?były kraje unijne. Ich udział wyniósł 65 proc. Najwięcej kupiły od nas Niemcy, Słowacja, Czechy i Litwa. Spoza ?krajów UE głównymi ?odbiorcami naszego cukru były Izrael, Kazachstan, Rosja i Egipt.
Spadek spożycia cukru w kraju nie sprzyja też importowi. Od stycznia do czerwca 2014 r. sprowadziliśmy go 121,4 tys. ton, o 13 proc. mniej niż w tym czasie przed rokiem. Wartość importu cukru zmniejszyła się ?o 17 proc., do 68,6 mln euro. Najwięcej cukru sprowadziliśmy z Sudanu i Zimbabwe, które korzystają z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku – informuje FAMMU/FAPA.