Czekoladowe ograniczenia

Rosyjskim producentom czekolady grozi wstrzymanie produkcji. Powodem jest m.in. słaby rubel i ograniczenia importowe wprowadzone przez Kreml.

Aktualizacja: 22.04.2015 16:21 Publikacja: 22.04.2015 15:31

Czekoladowe ograniczenia

Foto: Bloomberg

Specjaliści Centrum Badania Rynku Słodyczy (CBRS) w Rosji alarmują, że w ciągu roku koszty produkcji tabliczki mlecznej czekolady (co najmniej 30 proc. kakao, 40 proc. cukru i 12 proc. produktów mlecznych) zwiększyły się o połowę. To pochodna faktu, że w rosyjskiej czekoladzie ponad 60 proc. składników jest z importu. Z powodu dewaluacji rubla koszt zakupu produktów wzrósł w ciągu roku o ponad 50 proc. Do tego producentom w stopę strzelił Kreml wprowadzając w sierpniu 2014 r. embargo na import żywności z Unii, USA, Kanady, Australii i Norwegii. Rynki te były głównymi dostawcami orzechów i suszonych owoców na potrzeby producentów czekolad w Rosji.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Kto zostanie nowym prezydentem. Czym żyje Europa. Jak zmienia się świat. Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.
Biznes
Rosjanie kupili tynk do silosów atomowych w UE. Niemiecka firma zaprzecza łamaniu sankcji
Materiał Promocyjny
Bank Pekao S.A. uruchomił nową usługę doradztwa inwestycyjnego
Biznes
Ciekawe wieści z CD Projektu. Jak sobie radzą Wiedźmin i Cyberpunk?
Biznes
Europejska zbrojeniówka napędza rynek pracy
Biznes
Nie chce, ale musi. Roman Abramowicz przenosi biznes do Rosji
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Biznes
Negocjacje UE-USA przyspieszają, coraz mniej umów B2B, Tesla traci Europę
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont