fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Styl życia

Chłodna rozkosz w upalne południe

Fotorzepa, Bartosz Ostrowski BO Bartosz Ostrowski
Kuchnia kresowa. W poprzednim odcinku omawiałem chłodnik litewski w jego, że tak powiem, kanonicznej wersji. Taki, jaki – wedle mojej wyobraźni – jadano w Soplicowie, ikonicznym siedlisku polskiej tradycji na Litwie.
Ale tak naprawdę to chłodników jadło się na tamtych terenach znacznie więcej, ba, można by śmiało zaryzykować twierdzenie, że nigdzie na świecie nie wymyślono takiej rozmaitości zimnych zup.
Dziś proponuję kilka innych ciekawych przepisów. Często polegają one na dość zaskakującym łączeniu składników, które poza tym rzadko się spotykają, jak ser z burakami, buraki z rabarbarem, rabarbar z kiszonym ogórkiem czy cielęcina z kwasem chlebowym. Powstają z tego bardzo oryginalne smaki, często kontrowersyjne, ale każdy tu coś dla siebie znajdzie.
[ramka]wiejski chłodnik litewski
z maślanki
200 g podsuszonego litewskiego białego sera z kminkiem
2 buraki
1 mała cebula
2 l maślanki
1 szklanka śmietany
sól i pieprz[/ramka]
Ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Buraki ugotować, obrać i drobno pokroić. Cebule posiekać.
Maślankę starannie roztrzepać (albo zmiksować), żeby nie było grudek. Dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić śmietaną, solą i pieprzem.
Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, na osobnym talerzyku.
[ramka]chłodnik szczawiowy
200 g świeżego szczawiu
1,5 l zsiadłego mleka
2 świeże ogórki
pęczek rzodkiewek
pęczek
koperku
pęczek szczypiorku
1 szklanka śmietany
3 jajka
sól
cukier[/ramka]
Szczaw wypłukać i oczyścić z grubszych szypułek. Wrzucić na niewielką ilość wrzątku, chwilę pogotować, wyłowić szczaw i drobno posiekać.
Mleko roztrzepać dokładnie (albo zmiksować), żeby nie było grudek. Dodać szczaw, drobno pokrojone ogórki i rzodkiewki, posiekane koperek i szczypiorek. Dodać szczyptę cukru i pół łyżeczki soli. Wymieszać i odstawić do lodówki na blisko pół godziny.
Przed podaniem doprawić śmietaną i dodać ugotowane na twardo posiekane jajka.
[ramka]chłodnik z rabarbarem
500 g buraków
500 g rabarbaru
1 – 2 ogórki kiszone
pęczek koperku
150 ml śmietany
cukier
sól i pieprz
2 – 3 jajka na twardo[/ramka]
Ugotować wywar z buraków. Odcedzić.
Rabarbar obrać i pokroić w grube plasterki. Gotować w buraczanym wywarze do miękkości. Dodać posiekane ogórki kiszone i koperek. Zaciągnąć śmietaną, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Odstawić do schłodzenia.
Przed wlaniem zupy wsypać na talerz posiekane jajko na twardo.
[ramka]litewski chłodnik chlebowy
1,5 l kwasu chlebowego
2/3 szklanki śmietany
250 g pieczeni cielęcej
100 g gotowanej szynki
3 jajka
2 świeże ogórki
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
1 łyżeczka musztardy
szczypta cukru
sól i pieprz[/ramka]
Cielęcinę i szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka, białka posiekać. Posiekać ogórki, koperek i szczypiorek.
Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietaną i musztardą, doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Masę żółtkową rozprowadzić powoli kwasem chlebowym, zalać tym pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
[i]Piotr Bikont dziennikarz, znawca kuchni i smakosz, autor publikacji kulinarnych[/i]
Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA