fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Historia

Więcej cudów z macą

Rzeczpospolita
Kuchnia pod mezuzą
Dzisiaj proponuję dalszy ciąg smakowitych potraw z macą. Można z niej robić rozmaite placki i placuszki, w których charakterystyczny macowy posmak, a czasem też i konsystencja macy kruszonej, odgrywa szczególną rolę.
Podaję trzy, a właściwie cztery przepisy, które można dość swobodnie rozwijać, bo też trudno dogadać się z żydowskimi gospodyniami, co to jest „prawdziwe” mace braj albo czego nie powinno zabraknąć w krincelkach.
6 placków macy cukier puder
ok. 300 ml mleka
masło do smażenia
3 łyżki rodzynek
pół łyżeczki cynamonu
50 ml winiaku lub innej brandy
szczypta soli
3 łyżki zmielonych migdałów
3 jajka
pół szklanki drobno pokruszonych orzechów włoskich
Rodzynki zalać winiakiem i odstawić na 10 minut. Każdy płat macy po kolei zanurzyć na moment w ciepłym mleku i przekładać do miski. Połamać macę na drobne kawałeczki. Wbić żółtka, wymieszać. Rodzynki posiekać i razem z zalewą dodać do ciasta. Wsypać migdały, orzechy, cynamon i sól. Białka ubić na pianę i wymieszać z resztą ciasta.
Kłaść łyżką lub łyżeczką na rozgrzane masło, smażyć, jak placki, na złoty kolor z obu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem.
8 placków macy
sól
ok. 300 ml mleka
olej
3 jajka
(masło)
2 duże cebule
pieprz
Macę namoczyć w ciepłej wodzie. Gdy placki zmiękną, odcisnąć i rozgnieść widelcem. Wbić żółtka, wymieszać. Dodać startą cebulę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ubić białka i delikatnie wymieszać z ciastem.
1. Wyłożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego lub na blachę. Piec ok. pół godziny w temperaturze 180 st., aż ciasto z wierzchu się zazłoci, a naciśnięty palcem placek będzie sprężysty.
Podawać na ciepło lub zimno. Można polać kwaśną śmietaną albo podawać z dowolnymi sosami.
2. Rozgrzać na patelni mieszankę masła z olejem (w stosunku 1:2). Łyżką nakładać ciasto, formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoto.Podawać jak wyżej.
8 placków macy
szczypta pieprzu
ok. 300 ml mleka
1 – 2 szczypty soli
3 jajka masło i olej
pół łyżeczki cynamonu
Macę pokruszyć na drobne kawałeczki. Zalać ciepłym mlekiem. Po 10 minutach wyjąć ją z mleka i delikatnie wycisnąć. Jajka rozkłócić z cynamonem, pieprzem i solą. Wrzucić macę i wyrobić na jednolitą masę.
Rozgrzać na patelni mieszankę masła z olejem (w stosunku 1:2). Łyżką nakładać ciasto, formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoto.Podawać gorące. Można polać kwaśną śmietaną, posypać cynamonem, cukrem, podawać z miodem lub konfiturą.
Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
REKLAMA
REKLAMA