Niewolnicy złożeni w ofierze

Niewolnicy wikingów umierali razem ze swoimi okrutnymi panami. Obcinano im głowy i wrzucano do grobu.

Aktualizacja: 05.11.2013 18:08 Publikacja: 05.11.2013 17:32

Niewolnicy byli potrzebni, gdy potężni wojownicy przerywali łupieżcze wyprawy i zajmowali się rolą

Niewolnicy byli potrzebni, gdy potężni wojownicy przerywali łupieżcze wyprawy i zajmowali się rolą

Foto: Corbis

Przerażającą ofiarę zawierają niektóre groby wikingów zachowane w Norwegii — szczątki ludzi którzy zostali pozbawieni głowy.

Na stanowisku w Flakstad archeolodzy znaleźli dziesięć ciał pochowanych w kilkuosobowych mogiłach, gdzie co drugie lub co trzecie szczątki pozbawione były głowy. Analiza jaka przeprowadzili badacze wskazuje na to, że dieta i warunki życia ludzi pochowanych z odciętymi głowami różniła się zasadniczo od pozostałych.

„Ludzie pochowani w dwu i trzyosobowych pochówkach pochodzą z różnych warstw społeczeństwa. Ścięci byli niewolnikami, którzy poświęceni zostali jako „dar śmierci" w imieniu swoich panów" — pisze Elise Naumann z Uniwersytetu w Oslo na łamach najnowszego wydania magazynu „Journal of Archaeological Science".

Od około IX do XII wieku wikingowie byli najeźdźcami morskimi, a niewolnicy byli łupem wojennym. Ale w przerwach między łupieżczymi wyprawami wojownicy stawali się rolnikami, a do uprawy potrzebowali siły roboczej. Tę zapewniali właśnie niewolnicy. Mężczyźni byli zmuszani do katorżniczej pracy na roli, kobiety były wykorzystywane seksualnie — a ich dzieci były kolejnym pokoleniem niewolników.

Elise Naumann wraz z zespołem (w jego skład weszła także Maja Krzewińska, pracująca w Muzeum Historii Kultury w Oslo) w pierwszej kolejności przeanalizowała mitochondrialne DNA — materiał genetyczny przekazywany przez matkę. Okazało się, że ciała pochowane w jednym grobie, te z głową i bez, nie są ze sobą spokrewnione. Następnie badacze przeanalizowali stosunek izotopów węgla i azotu w kościach. Proporcje ciężkich i lekkich izotopów i ich stężenie pozwoliło ustalić, czy żywność pochodziła z morza, czy z lądu. Wyniki badań wykazały, że źródłem białka ludzi ze ściętymi głowami były ryby, podczas gdy pozostali jedli mięso i produkty mleczne.

„Nasze badanie wskazuje, że również inne podwójne pochówki powinny być badane przy użyciu metod bioarcheologicznych. Materiał ten oferuje wyjątkową okazję do zbadania populacji wikingów i ich sposób życia w podzielonym i hierarchicznym świecie — pisze norweska badaczka.

Archeologia
Piwo sprzed 10 tys. lat? Nietypowe odkrycie archeologów dotyczące starożytnych Chin
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Archeologia
Nowe odkrycie dotyczące prehistorycznej diety. Archeolodzy uzyskali przełomowy dowód
Archeologia
Polscy archeolodzy zbadają królewski grobowiec w Egipcie. Potrzebują pieniędzy
Archeologia
Niezwykłe odkrycie archeologów. Naukowcy odnaleźli zaginione miasto Majów
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Archeologia
Premierowy pokaz strojów z Faras w Luwrze