Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) zostały wykryte w jednej z pięciu badanych próbek produktu: „Tatar wołowy. Kraina Mięs", 250 g, numer partii: 02752 02751K termin przydatności do spożycia: 15.10.2020.
Producentem zakwestionowanej partii jest firma SOKOŁÓW S.A. z Sokołowa Podlaskiego (zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW" S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE). Mięso wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., właściciela sieci Biedronka.
Jak informuje Główny Inspektor Sanitarny, nie należy spożywać produktu z tej partii. Gdyby jednak doszło do spożycia produktu i u konsumenta wystąpią niepokojące objawy, należy skontaktować się z lekarzem. Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Sanepid powiadomił o wykryciu bakterii powiatowego lekarza weterynarii w Kole oraz producenta i dystrybutora. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie.
To nie jedyny problem z mięsem w sklepach Biedronki. W mięsie z indyka na kotlety wykryto z kolei bakterię Salmonella spp., która także jest groźna dla zdrowia.