Orzechy należą do najbardziej wartościowych pokarmów, a ich właściwości od lat są wdzięcznym obiektem analiz badaczy. Tylko w tym roku pojawiło się kilka nowych poważnych prac naukowych poświęconych korzystnemu wpływowi jedzenia orzechów na zdrowie.
Okazało się m.in., że orzechy włoskie mogą hamować rozwój raka piersi i zmniejszać żywotność jego komórek – co wykazali naukowcy z Marshall University w USA. Z kolei regularne sięganie po nie na wczesnym etapie ciąży korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego płodu i w efekcie podnosi inteligencję dziecka – dowiedli badacze z barcelońskiego Institute for Global Health. Ale to niejedyne dobre, szczególnie dla kobiet, wieści na temat dobroczynnego działania orzechów.
Jak wykazali ostatnio naukowcy z Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie, jednej z najbardziej prestiżowych placówek naukowych w Stanach Zjednoczonych, regularne jedzenie orzechów może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
W badaniu wzięło udział ponad 27 tys. mężczyzn i aż 117 tys. kobiet. Uczestnicy przez lata wypełniali kwestionariusze, w których pytano ich o wagę oraz o to, jak często jedzą 28-gramowe porcje orzechów (mała garstka). Okazało się m.in., że zwiększenie dziennego spożycia orzechów o połowę porcji wiązało się z mniejszym ryzykiem przybrania na wadze o 2 lub więcej kilogramów w ciągu czterech lat oraz z o 15 proc. niższym ryzykiem otyłości.
Wyniki mogą się wydać o tyle zaskakujące, że orzechy są wyjątkowo kaloryczne – garstka należących do najzdrowszych orzechów włoskich to aż 200 kalorii, w stugramowej porcji jest ich niemal 700. To bardzo dużo, zważywszy na fakt, że dzienne zapotrzebowanie energetyczne osoby, która nie wykonuje ciężkiej pracy fizycznej, wynosi tylko ok. 2 tys. kalorii.