Reklama
Rozwiń

Powstał niezwykły odpowiednik masła - składa się głównie z wody

Na jednym z prestiżowych amerykańskich uniwersytetów naukowcy stworzyli niskokaloryczne smarowidło do kanapek, które wygląda i smakuje jak masło, a składa się głównie z wody – podaje Onet.

Publikacja: 22.08.2019 23:48

Powstał niezwykły odpowiednik masła - składa się głównie z wody

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z Uniwersytetu Cornella stworzyli dietetyczny odpowiednik masła, który zawiera zaledwie 1 kalorii oryginału. Smarowidło o smaku i konsystencji masła uzyskali dzięki nowemu procesowi emulgowania dużych ilości wody z odrobiną oleju roślinnego i tłuszczu mlecznego (high-internal phase emulsions, HIPE). Nowe "masło" w 80 proc. składa się z wody, a w 20 proc. z oleju. Jedna łyżeczka produktu zawiera tylko 2,8 g tłuszczu oraz 25,2 kcal. Dla porównania taka sama łyżeczka prawdziwego masła dostarcza 11 g tłuszczu i prawie 100 kcal. – czytamy w Onecie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Zdrowie
Unijny komisarz ds. zdrowia: Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne