Reklama

Lato: Najlepszy czas, by ograniczyć mięso w diecie

Gdy jest gorąco, instynktownie szukamy potraw lekkich. Jedzenie posiłków bogatych w białko, np. mięsa, powoduje zwiększone wydzielane ciepła - Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk wyjaśnia, dlaczego w gorące dni zmienia się apetyt i jak możemy na tym skorzystać.

Aktualizacja: 20.07.2019 11:36 Publikacja: 20.07.2019 10:14

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Foto: Wojtek Olszanka

Czy letnia dieta rzeczywiście różni się od tej, jaką stosujemy w ciągu roku?

Różni się zdecydowanie i myślę, że każdy tego doświadcza. Latem, szczególnie w upalne dni, mamy znacznie mniejszy apetyt. Zadowalają nas przede wszystkim soczyste owoce, lekkie dania, chłodniki. Marzymy o lemoniadach z miętą i jogurtach. To wszystko są potrawy, które na nasz organizm działają wychładzająco. Szukamy ich instynktownie.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Zdrowie
Innowacje w opiece zdrowotnej jako katalizator konkurencyjności
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Zdrowie
Pedagożka tłumaczy: ADHD u kobiet wygląda inaczej
psychologia
Czym jest ADHD burnout i maska ADHD – wyjaśnia psycholożka Monika Kotlarek
Zdrowie
Polski system „zgubił” kilkuset lekarzy z Ukrainy
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Zdrowie
21. Forum Rynku Zdrowia już w poniedziałek
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama