Reklama

Czy białe mięso jest naprawdę zdrowsze niż czerwone?

Lekarze i dietetycy od lat nawołują, by radykalnie ograniczyć obecność czerwonego mięsa w diecie, ponieważ jego jedzenie zwiększa ryzyko miażdżycy. Od takich oskarżeń wolne było natomiast mięso białe. Aż do teraz.

Aktualizacja: 08.06.2019 14:25 Publikacja: 06.06.2019 13:05

Czy eskalopki z piersi kurczaka rzeczywiście są zdrowszą alternatywą dla krwistego steku?

Czy eskalopki z piersi kurczaka rzeczywiście są zdrowszą alternatywą dla krwistego steku?

Foto: Adobe Stock

Wyniki najnowszych badań, opublikowanych na początku czerwca w American Journal of Clinical Nutrition, kwestionują panujące powszechnie przekonanie, że jedzenie białego mięsa, np. z kurczaka lub indyka, jest zdrowsze, niż spożywanie wołowiny czy wieprzowiny.

Za tym, że o jedzeniu czerwonego mięsa lepiej zapomnieć, przemawiają dziesiątki badań przeprowadzonych przez najlepsze ośrodki naukowe na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
psychologia
Czym jest ADHD burnout i maska ADHD – wyjaśnia psycholożka Monika Kotlarek
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Zdrowie
Polski system „zgubił” kilkuset lekarzy z Ukrainy
Zdrowie
21. Forum Rynku Zdrowia już w poniedziałek
Zdrowie
Kobiety z ADHD żyją latami bez diagnozy. Nowe badanie pokazuje skalę problemu
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Zdrowie
ADHD u kobiet – ciche, niewidzialne i wciąż nierozumiane
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama