Reklama

Kac po przejedzeniu? Objawy są podobne

Ból głowy, nudności, uczucie „suszenia” mogą pojawić się nie tylko po nadużyciu alkoholu, ale też zjedzeniu nadmiernej ilości tłustych, słonych i mocno przyprawionych potraw. Jak złagodzić objawy spożywczego kaca?

Aktualizacja: 04.05.2019 13:48 Publikacja: 03.05.2019 22:37

Kac po przejedzeniu? Objawy są podobne

Foto: Adobe Stock

Sprawcą kaca poalkoholowego jest aldehyd octowy, toksyczna substancja, która powoduje ból głowy, nudności, wymioty. Powstaje w momencie, gdy alkohol zaczyna się rozkładać i następuje bolesny proces trzeźwienia. Ale nie tylko nadużycie procentów jest w stanie zrujnować samopoczucie po biesiadzie. Również zjedzenie zbyt dużej ilości tłuszczu, soli i ostrych przypraw może wywołać objawy przypominające kaca, czyli tzw. kaca spożywczego.

Nudności, uczucie dyskomfortu i ból głowy są objawami przepełnienia jelit, przeciążenia organów wewnętrznych, m.in. żołądka, trzustki, wątroby. Nadmierna ilość jedzenia to dla organizmu szok, przewód pokarmowy po prostu nie nadąża z wytwarzaniem dostatecznej ilości enzymów, by strawić znacznie większą niż zwykle dawkę pokarmu.

Podobnie jak nie ma cudownego środka, po którego zażyciu można bezkarnie pić, tak nie ma suplementu diety, po którym można bez ograniczeń się objadać. W obu przypadkach pojawią się skutki nadużycia, choć z różnym nasileniem u różnych osób.

Czytaj też: Dieta bananowa - pomysł na majówkowy detoks

Najlepszym remedium na spożywczego kaca jest czas, ale można też próbować łagodzić dolegliwości. Raphacholin, krople żołądkowe czy inne ziołowe specyfiki dostępne bez recepty przyspieszą trawienie, choć spektakularnych efektów raczej nie należy oczekiwać.

Reklama
Reklama

Podobnie jak po przepiciu pomóc może spacer. Ruch pobudzi układ pokarmowy do pracy, co przyspieszy trawienie i skróci nieco męki.

Można też sięgnąć po gumę do żucia. Żucie pobudza wydzielanie śliny, która stymuluje kwas żołądkowy i pomaga przemieścić  zawartość żołądka do jelita cienkiego – co jednak też zajmie trochę czasu.

Jeśli powodem spożywczego kaca jest zbyt słone jedzenie, trzeba wypić więcej wody niż zwykle. Nie tylko dlatego, że „suszy”, ale przede wszystkim po to, żeby wydalić z organizmu nadmiar sodu. I najważniejsze – po obfitej uczcie warto zafundować sobie choć jeden dzień lekkiej diety, np. bananowo-owsianej, która pozwoli odetchnąć przeciążonym organom.

Zdrowie
Czy zaburzenia tarczycy w ciąży mogą wpływać na ryzyko spektrum autyzmu? Wyniki nowego badania
Zdrowie
Pandemia gorsza niż wywołana koronawirusem? Ekspertka wskazuje na zagrożenie
Patronat Rzeczpospolitej
Biznes ostrzega: chaos regulacyjny kosztuje Polskę miliardy
Patronat Rzeczpospolitej
Zdrowie pracowników jako inwestycja. Czas na zmianę myślenia
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Zdrowie
In vitro to szansa na dziecko dla osób z niepłodnością
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama