Środek przeciw pleśni w chlebie może powodować otyłość

Powszechne dodawanie do chleba, bułek i ciast konserwantu antypleśniowego może napędzać epidemię otyłości – ostrzegają naukowcy z Uniwersytetu Harvarda.

Publikacja: 25.04.2019 12:13

Nie tylko kaloryczność pieczywa jest zagrożeniem dla sylwetki, ale też zawarty w nim środek konserwu

Nie tylko kaloryczność pieczywa jest zagrożeniem dla sylwetki, ale też zawarty w nim środek konserwujący.

Foto: Adobe Stock

Osoby dbające o sylwetkę starają się ograniczać jedzenie pieczywa i ciast przede wszystkim z dwóch powodów – ich dużej kaloryczności i wysokiego indeksu glikemicznego IG, który sprawia, że produkt jest bardziej tuczący. Teraz okazuje się, że jest jeszcze coś, co powoduje, że jedzenie produkowanych przemysłowo wypieków bardzo utrudnia utrzymanie wagi w ryzach.

Chodzi o propionian wapnia (E282), środek antypleśniowy powszechnie stosowany przy produkcji pieczywa, ale też dodawany do pasz dla zwierząt.  

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdrowie
Nowe świadczenie dla pacjentów z SM
Zdrowie
Stwardnienie rozsiane to nie wyrok
Zdrowie
SM nie musi oznaczać niepełnosprawności
Zdrowie
Waldemar Malinowski, prezes OZPSP: Bez korekty ustawy podwyżkowej wszystko się zawali, łącznie z NFZ-em
Materiał Promocyjny
Obiekt z apartamentami inwestycyjnymi dla tych, którzy szukają solidnych fundamentów
Zdrowie
Koniec z wapowaniem przed osiemnastką. Jest decyzja Sejmu