Reklama

Środek przeciw pleśni w chlebie może powodować otyłość

Powszechne dodawanie do chleba, bułek i ciast konserwantu antypleśniowego może napędzać epidemię otyłości – ostrzegają naukowcy z Uniwersytetu Harvarda.

Publikacja: 25.04.2019 12:13

Nie tylko kaloryczność pieczywa jest zagrożeniem dla sylwetki, ale też zawarty w nim środek konserwu

Nie tylko kaloryczność pieczywa jest zagrożeniem dla sylwetki, ale też zawarty w nim środek konserwujący.

Foto: Adobe Stock

Osoby dbające o sylwetkę starają się ograniczać jedzenie pieczywa i ciast przede wszystkim z dwóch powodów – ich dużej kaloryczności i wysokiego indeksu glikemicznego IG, który sprawia, że produkt jest bardziej tuczący. Teraz okazuje się, że jest jeszcze coś, co powoduje, że jedzenie produkowanych przemysłowo wypieków bardzo utrudnia utrzymanie wagi w ryzach.

Chodzi o propionian wapnia (E282), środek antypleśniowy powszechnie stosowany przy produkcji pieczywa, ale też dodawany do pasz dla zwierząt.  

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Zdrowie
21. Forum Rynku Zdrowia już w poniedziałek
Zdrowie
Kobiety z ADHD żyją latami bez diagnozy. Nowe badanie pokazuje skalę problemu
Zdrowie
ADHD u kobiet – ciche, niewidzialne i wciąż nierozumiane
Zdrowie
Rzadkie choroby płuc: odnaleźć tych, którzy potrzebują leczenia
Zdrowie
Dr hab. Michał Jarząb: Nareszcie nie mamy zapóźnień
Reklama
Reklama