Zdrowie

Szczepionka przeciw gruźlicy: dlaczego pomaga chorym na cukrzycę?

Szczepienia BCG mogą pobudzić układ odpornościowy do właściwej „konsumpcji” cukru i obniżenia poziomu glukozy we krwi.
AdobeStock
Szczepionka przeciw gruźlicy BCG może obniżać poziom cukru we krwi w cukrzycy typu 1 niemal do prawidłowego poziomu. Nowe badania tłumaczą, jak to możliwe.

Nie istnieją żadne dowody naukowe potwierdzające tezę, że szczepienia przyczyniają się do poważnych schorzeń. Istnieją natomiast badania pokazujące, że może być wręcz odwrotnie. Naukowcy są też w stanie wyjaśnić mechanizmy takiego działania.

Nowe badania prezentowane na tegorocznym zjeździe Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą (EASD) w Berlinie w Niemczech (1-5 października) ujawniają mechanizm, dzięki któremu szczepionka Bacillus Calmette-Guerin (BCG) przeciw gruźlicy może spowodować trwałe, korzystne zmiany w układzie odpornościowym i obniżenie poziomu cukru we krwi.

Już wcześniejsze badania wykazały, że dwie dawki szczepionki BCG, przyjęte w odstępie czterech tygodni, mogą w długim okresie zmniejszyć poziom cukru we krwi u osób z zaawansowaną cukrzycą typu 1. Teraz wykazano, dlaczego tak się dzieje.

Nowe odkrycia sugerują, że brak równowagi immunologiczno-metabolicznej w cukrzycy typu 1 może wynikać ze zbyt małej ekspozycji na drobnoustroje, które współcześnie są eliminowane ze środowiska, w którym żyjemy. Wprowadzenie bakterii (BCG) może zresetować nieprawidłowe funkcje metaboliczne i pobudzić układ odpornościowy do właściwej  „konsumpcji” cukru i obniżenia poziomu glukozy we krwi.

– Od dawna wiadomo, że życie w miejskim, czystym środowisku jest związane z rozwojem cukrzycy typu 1 –  wyjaśnia profesor Denise Faustman, dyrektor Massachusetts General Hospital Immunobiology Laboratory, która kierowała badaniami. 

–  Lepsze warunki sanitarne, i –  co za tym idzie, zmniejszenie ekspozycji na niektóre drobnoustroje, częstsze stosowanie antybiotyków, dużo rzadszy kontakt z glebą i zwierzętami, a nawet mniej liczne rodziny zmieniają procesy metaboliczne w naszych organizmach – tłumaczy profesor Faustman.

Szczepionka BCG, oparta na nieszkodliwym szczepie bakterii spokrewnionym z bakterią wywołującą gruźlicę, może imitować ekspozycję na drobnoustroje, czego w normalnych warunkach jesteśmy pozbawieni.  

U  chorych na cukrzycę typu 1 białe krwinki zużywają minimalną ilość cukru w porównaniu z osobami, które nie były chore na cukrzycę. Narażenie pacjentów na drobnoustroje w szczepionce BCG wydaje się powodować, że białe krwinki używają więcej cukru we krwi poprzez zwiększenie tlenowej glikolizy – tłumaczą naukowcy.

– BCG to drobnoustroje, które potrzebują wielu źródeł energii, żyją wewnątrz białych krwinek i zwiększają wykorzystanie cukru – wyjaśnia profesor Faustman.

– Nasze odkrycie otwiera drzwi do większej liczby badań klinicznych z użyciem szczepionki BCG, nawet w zaawansowanej cukrzycy typu 1, aby trwale obniżyć poziom cukru we krwi, co może zmniejszyć nasilenie choroby i śmiertelność w wyniku cukrzycy –  podsumowuje profesor Faustman.

Źródło: rp.pl

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL