Reklama
Rozwiń

Fasola mung: Tanie jedzenie, które leczy

Choć jest zielona, nazywa się ją fasolą złotą, bo jest jedną z najwartościowszych roślin strączkowych na świecie. Nie tylko wspomaga leczenie wielu chorób, ale też obniża napięcie psychiczne i łagodzi stres - czytamy w onet.pl.

Aktualizacja: 14.09.2018 16:30 Publikacja: 14.09.2018 16:07

Zota fasola zawiera isovitexin i vitexin, flawonoidy, które są aktywnymi składnikami wielu tradycyjn

Zota fasola zawiera isovitexin i vitexin, flawonoidy, które są aktywnymi składnikami wielu tradycyjnych chińskich leków

Foto: AdobeStock

Pochodząca z Indii fasola mung (łac. Vigna radiata) hodowana jest w większości krajów południowej Azji i cieszy się tam ogromną popularnością – robi się z niej nawet lody i lizaki. Za sprawą wysokich walorów zdrowotnych złotej fasoli, w krajach europejskich powiększa się grono jej wielbicieli, czytamy w onet.pl

Superfood na każdą kieszeń

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Zdrowie
Unijny komisarz ds. zdrowia: Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne