Fasola mung: Tanie jedzenie, które leczy

Choć jest zielona, nazywa się ją fasolą złotą, bo jest jedną z najwartościowszych roślin strączkowych na świecie. Nie tylko wspomaga leczenie wielu chorób, ale też obniża napięcie psychiczne i łagodzi stres - czytamy w onet.pl.

Aktualizacja: 14.09.2018 16:30 Publikacja: 14.09.2018 16:07

Zota fasola zawiera isovitexin i vitexin, flawonoidy, które są aktywnymi składnikami wielu tradycyjn

Zota fasola zawiera isovitexin i vitexin, flawonoidy, które są aktywnymi składnikami wielu tradycyjnych chińskich leków

Foto: AdobeStock

Pochodząca z Indii fasola mung (łac. Vigna radiata) hodowana jest w większości krajów południowej Azji i cieszy się tam ogromną popularnością – robi się z niej nawet lody i lizaki. Za sprawą wysokich walorów zdrowotnych złotej fasoli, w krajach europejskich powiększa się grono jej wielbicieli, czytamy w onet.pl

Superfood na każdą kieszeń

W Polsce fasola mung już za kilka złotych jest dostępna w każdym supermarkecie na stoisku ze zdrową żywnością. Najbardziej popularne są wyhodowane z fasolki mung kiełki, a także wyrabiany z niej makaron – tzw. makaron sojowy (po usmażeniu lub namoczeniu we wrzątku staje się przezroczysty, nie ma nic wspólnego z sają). Bez trudu można też kupić całe ziarna fasolki.

Fasola mung uchodzi za jedną z najwartościowszych roślin strączkowych na świecie. Jest bogatym źródłem błonnika (100 g gotowanej fasolki zaspokaja 61 proc. dziennego zapotrzebowania), łatwo przyswajalnego białka (28 proc.), witaminy B9 (80 proc.), manganu (30 proc.) i magnezu (24 proc.).

Czytaj też: Fasola i groszek mogą uchronić przed zbyt wczesną menopauzą

Zawiera też szereg witamin (B1, B2, B5, B6, K, E, C i A) i składników mineralnych (fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen i wapń). W jej składzie znaleźć możemy oligosacharydy, polifenole, izoflawony, fitoestrogeny oraz wysoką zawartość antyutleniaczy mających właściwości zdrowotne.

Zawiera też szereg witamin (B1, B2, B5, B6, K, E, C i A) i składników mineralnych (fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen i wapń). W jej składzie znaleźć możemy oligosacharydy, polifenole, izoflawony, fitoestrogeny oraz wysoką zawartość antyutleniaczy mających właściwości zdrowotne.

Fasola mung zawiera dwa szczególnie cenne flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym – isovitexin oraz vitexin. Są one aktywnymi składnikami wielu tradycyjnych chińskich leków i występują również w innych roślinach leczniczych. Uwagę naukowców wzbudzał ostatnio Vitexin (apigenina-8-C-glukozyd) m.in. ze względu na działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i neuroprotekcyjne.

Fasola mung – smakuje i leczy

Dzięki wysokiej zawartość kwasu foliowego (witamina B9), manganu i magnezu fasola mung służy osobom żyjącym w stresie i napięciu psychicznym. Może również pomóc osobom w depresji, ponieważ zaburzeniom tym często towarzyszy niski poziom kwasu foliowego.

Fasola mung przyczynia się m.in. do: wspierania redukcji złego cholesterolu, usuwania toksyn z organizmu, minimalizowania objawów zatrucia, leczenia pracy układu sercowo-naczyniowego, obniżania wysokiego ciśnienia, zwalczania nadkwasoty żołądka, zwalczania problemów trawiennych

Zawarte w fasoli mung izoflawony mogą być alternatywą w terapii hormonalnej stosowanej podczas menopauzy (mogą łagodzić np. uderzenia gorąca). Regularne jedzenie fasolki zapobiega też osteoporozie.

Fasola mung jest doskonałym produktem w kuchni diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG 30) Przyczynia się do obniżenia poziom cukru we krwi, zwiększa wrażliwość komórek organizmu na insulinę, a także zwiększa tolerancję na glukozę.

Dodatkowo fasola mung w medycynie naturalnej wykorzystywana jest w celu zapobiegania osteoporozie i chorobom serca. Dzięki wysokiemu poziomowi polifenoli oraz oligosacharydów może też przeciwdziałać wystąpieniu niektórych nowotworów.

Z czym to się je?

Fasola mung to przede wszystkim wspaniały dodatek do różnych dań. Jest mniej wzdymająca od dobrze znanych w Polsce gatunków fasoli i łatwiej ją ugotować.

Choć szybko robi się miękka, zaleca się ją namoczyć, ponieważ dzięki temu zawarte w niej cenne składniki odżywcze łatwiej się przyswajają, a ryzyko wystąpienia wzdęć znacząco się zmniejszy. Namoczoną fasolę mung wystarczy gotować przez około 20 minut.

Można dodawać ją, podobnie jak soczewicę, do zup (np. pomidorowej, kapuścianej), robić z niej wegetariańskie i wegańskie pasty do kanapek, pasztety, klopsiki, kotlety i burgery. Ugotowana fasola mung pasuje do sałatek, np. z kaszą kuskus, świeżymi, chrupiącymi warzywami itp., a także mięs.

Makaron sojowy produkowany ze skrobi fasoli mung jest natomiast idealny do wszelkich dań kuchni azjatyckiej. Nie trzeba go gotować, wystarczy namoczyć w gorącej wodzie lub usmażyć w głębokim oleju.

Pochodząca z Indii fasola mung (łac. Vigna radiata) hodowana jest w większości krajów południowej Azji i cieszy się tam ogromną popularnością – robi się z niej nawet lody i lizaki. Za sprawą wysokich walorów zdrowotnych złotej fasoli, w krajach europejskich powiększa się grono jej wielbicieli, czytamy w onet.pl

Superfood na każdą kieszeń

Pozostało 91% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Zdrowie
W Szwecji dziecko nie kupi kosmetyków przeciwzmarszczkowych
Zdrowie
Nerka genetycznie modyfikowanej świni w ciele człowieka. Udany przeszczep?
Zdrowie
Ptasia grypa zagrozi ludziom? Niepokojące sygnały z Ameryki Południowej
Zdrowie
Prof. Zbigniew Gaciong: Chcę ukończyć moje projekty
Zdrowie
Gwałtowny wzrost zachorowań na cholerę