Są sposoby, by dieta w cukrzycy nie była nudna

Pojęcie diety cukrzycowej odchodzi do lamusa. Częściej mówi się po prostu o zdrowym jedzeniu, które służy wszystkim: diabetykom pozwala na trzymanie choroby w ryzach, pozostałych przed cukrzycą chroni.

Publikacja: 28.08.2018 23:50

Są sposoby, by dieta w cukrzycy nie była nudna

Na cukrzycę cierpi już ok 422 mln osób na świecie, 90 proc. z nich ma cukrzycę typu 2, do której w większości doprowadziła niezdrowa dieta, oparta na nafaszerowanych cukrem wysoko przetworzonych produktach. Osoby z tą przypadłością nie mogą efektywnie wykorzystywać insuliny, hormonu wytwarzanego przez trzustkę, który pomaga ciału zamienić glukozę w energię. Newralgicznym składnikiem diety są więc cukry (węglowodany), które mają największy wpływ na poziom glukozy we krwi.

Obniżamy indeks glikemiczny (IG)

Dietetycy przekonują, że możemy jeść smacznie, nawet słodycze, byleby utrzymywać stężenie glukozy we krwi na stałym poziomie. Każdy produkt ma tzw. indeks glikemiczny (od 0 do 100). To informacja o tym, w jakim tempie po jego zjedzeniu podnosi się poziom glukozy we krwi. Najlepiej wybierać produkty o niskim i średnim IG, czyli od 0 do 50 (w internecie bez trudu znajdziemy tablice z indeksami np. na www.glukoza.pl).
Są też sposoby, by obniżyć indeks glikemiczny:

1. Dodanie do węglowodanów tłuszczu lub białka, które spowolnią trawienie. Taki efekt uzyskamy, gdy np. do owoców dodamy garść orzechów, a ryż (najlepiej brązowy) zjemy z chudym mięsem.

2. Gotowanie makaronu, ryżu czy warzyw al dente. W postaci półtwardej będą miały obniżony indeks glikemiczny, więc wzrost poziomu cukru nie będzie tak gwałtowny – ze względu na niższy IG. Im bardziej rozgotowana potrawa, tym IG wyższe. Wiąże się to z rozpadem długołańcuchowych skrobi na krótsze, i lżej strawne odcinki

3. Schładzanie, a potem podgrzewanie produktów skrobiowych. Zachodzi wówczas zjawisko retrogradacji – skrobia schłodzona do temperatury kilku stopni żeluje do ciężko strawnych formacji. W takiej postaci zachowuje się tak, jak błonnik, więc nie podnosi też stężenia glukozy. Możemy jeść odgrzewane ziemniaki, płatki, kaszę jaglaną, ryż itp.

4. Jedzenie posiłków o temperaturze ciała lub zimnych, np. sałatki z dodatkiem produktów o wysokim IG, jak choćby ziemniaki. Ten sam produkt o wyższej temperaturze ma wyższy indeks glikemiczny niż o niskiej

5. Wybieranie chleba na zakwasie – ma indeks glikemiczny niższy niż chleb pieczony na drożdżach.

Zdrowe słodkości

1. Owoce o niskim indeksie glikemicznym np.: czereśnie, borówki, jabłka, jeżyny, maliny, truskawki, grejpfruty, gruszki, nektarynki, pomarańcze. Diabetycy powinni unikać dojrzałych bananów i winogron, a zamiast gotowych dosładzanych soków, pić świeżo wyciskane i rozcieńczone pół na pół wodą.

2. Stewia i ksylitol zamiast cukru. To najzdrowsze i całkowicie naturalne roślinne słodziki. Nie tylko nie podnoszą poziom glukozy we krwi, ale też mają inne dodatkowe właściwości m.in. działają przeciwbakteryjnie. Można ich używać do słodzenia napojów i deserów.

Na cukrzycę cierpi już ok 422 mln osób na świecie, 90 proc. z nich ma cukrzycę typu 2, do której w większości doprowadziła niezdrowa dieta, oparta na nafaszerowanych cukrem wysoko przetworzonych produktach. Osoby z tą przypadłością nie mogą efektywnie wykorzystywać insuliny, hormonu wytwarzanego przez trzustkę, który pomaga ciału zamienić glukozę w energię. Newralgicznym składnikiem diety są więc cukry (węglowodany), które mają największy wpływ na poziom glukozy we krwi.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Choroby zakaźne wracają do Polski. Jakie znaczenie mają dziś szczepienia?
Zdrowie
Peru: Liczba ofiar tropikalnej choroby potroiła się. "Jesteśmy w krytycznej sytuacji"
Zdrowie
W Szwecji dziecko nie kupi kosmetyków przeciwzmarszczkowych
Zdrowie
Nerka genetycznie modyfikowanej świni w ciele człowieka. Udany przeszczep?
Zdrowie
Ptasia grypa zagrozi ludziom? Niepokojące sygnały z Ameryki Południowej