1906 Gourmet Restaurant
Szef kuchni Paweł Dołżonek
Paweł Dołżonek to kulinarny sztukmistrz, a jego magiczny warsztat kształtował się m.in. w restauracji Narisawa w Tokio. Owemu kunsztowi towarzyszy pasja do odtwarzania historycznych smaków i nadawania im nowoczesnej formy.
Pobyt w Pałacu Ciekocinko to nieustająca gra emocji. Zachwyty bez końca, olśnienie, podziw, zaskoczenie. Ten fantastyczny budynek, po niemal 11 latach żmudnej pracy konserwatorskiej i wysiłku właścicieli, państwa Bałuków, stał się perłą wśród pięciogwiazdkowych hoteli butikowych. Otaczający go zabytkowy park przecięty rzeczką Chełst, nadaje mu dostojny i klimatyczny charakter. Na parterze pałacu jest biblioteka i salon, gdzie można się rozsiąść i sączyć trunki z pałacowej piwniczki.
Lektura karty to kolejne emocje – opisy potraw brzmią tak zachęcająco, że chciałoby się skosztować wszystkiego. Jeśli wybór padnie na smażone foie gras z chrupiącym galette, to jego jedwabista tekstura skontrastowana z kwaskowatym smakiem owoców żurawiny będzie biletem do szczęścia. Gotowany, perłowo szklisty turbot to kolejny powód do westchnień. Towarzyszy mu lekko anyżkowa, orzeźwiająca nuta kopru włoskiego łagodzona szampanem. Jednak prawdziwie oszałamiająca jest dzika kaczka confit. Eksplozja smaków słonych, słodkich i korzennych, wraz z odurzającym aromatem smardzów, zakręci w głowie i wstrząśnie zmysłami.
PSST! Filozofią Pałacu jest „spełnianie wszystkich życzeń gości”. Kolacja dla dwojga w latarni morskiej? Piknik w balonie? Wszystko jest możliwe!
13,5/20
Nowatorska/Elegancka
Pałac Ciekocinko Hotel Resort & Wellness
Ciekocinko 9
84-210 Choczewo
tel. +48 58 572 25 08
+48 608 002 220
www.palacciekocinko.plCiekocinko
Czynne
pt.–niedz. 13.00–22.00
Średnie ceny
przystawka 43 zł
danie główne 75 zł
deser 32 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Cucina Restaurant
Szef kuchni Ernest Jagodziński
Ernest Jagodziński gotuje od 16 lat, a w Cucinie – od czterech. Wcześniej pracował w stołecznej Restauracji 99 i The Westin Warsaw Hotel. Jest laureatem konkursów kulinarnych, m.in. L’art de la cuisine Martell czy Kucharz odkrycie roku miesięcznika „Kuchnia”. Promuje za granicą polskie mięso w ramach programu Meat in Europe.
Restauracja znajduje się w kompleksie City Park, który urządzono na terenie dawnych koszarów. To piękny przykład połączenia starych ceglanych budynków z nowymi, nawiązującymi do nich architektonicznie.
We wszystkich daniach odnajdziemy jakość i elegancję. Najlepiej się o tym przekonać, zamawiając menu degustacyjne. Do wyboru są dwa w zbliżonych cenach: żaden składnik z pierwszego nie powtarza się w drugim. Tatarowi z langusty towarzyszą emulsja z jajka oraz nasturcja i rumianek. Rzadko spotykanego witlinka (kuzyn dorsza) podano z japońskim bulionem dashi, młodym porem i majonezem z palonego siana. Aromatyczny comber jagnięcy doprawiono delikatnie ziołami i majonezem truflowym. Foie gras zaś jest w sosie poziomkowym. Zaskoczyć może deser z kozim serem: wraz z pistacjami i czerwonym winem tworzą wyrafinowaną kompozycję. Karta win jest dość nietypowa. Główne kryterium, wedle którego podzielono trunki, to ich charakter (lekkie, aromatyczne, intensywne i owocowe).
PSST! Jeśli chcemy skosztować menu degustacyjnego, stolik należy zarezerwować co najmniej dwa wcześniej.
14/20
Nowatorska/Swobodna
Wyspiańskiego 26A
60-748 Poznań
tel. +48 602 668 800
www.cucina88.pl
Czynne
pon.–pt. 6.30–10.30 (śniadanie), 12.00–16.00 (lunch), 16.00–23.00 (kolacja)
sob. 7.00–11.00 (śniadanie), 12.00–16.00 (lunch), 16.00–23.00 (kolacja)
niedz. 7.00–11.00 (śniadanie), 12.30–16.00 (lunch), 17.00–23.00 (kolacja)
Średnie ceny
przystawka 36 zł
danie główne 84 zł
deser 23 zł
Menu degustacyjne
6 dań 190/210 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Restauracja Destylarnia – Pałac Mierzęcin
Szef kuchni Dawid Łagowski
Twórcą i zręcznym wykonawcą menu jest Dawid Łagowski. To szef wielbiący dary pobliskich łąk i lasów. Starannie dobiera dostawców i chwali się nimi na pierwszych stronach menu. Inspirują go dania kuchni regionalnej, które odtwarza, z dezynwolturą je uwspółcześniając.
Restauracja ulokowana jest w zabytkowej destylarni na terenie Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. Znaczna część wyposażenia manufaktury została zachowana i zdobi to eleganckie miejsce. Destylarnia to ogromne okna, ceglane ściany i metalowa machineria, która przypomina o sobie nutką charakterystycznego zapachu smaru. To również starannie nakryte stoły i uważna obsługa – jej dobrym duchem jest czarująca sommelierka Kamila Dzierżawska.
Karta zmienia się sezonowo, niemniej są pozycje, którym udaje się na dłużej zagrzać w niej miejsce. Jedną z nich jest ciepła sałatka z wątróbek drobiowych i jabłek w sosie z czerwonego wina. Kompozycja oczywista, ale w znakomitym wydaniu! Świetna przystawka to carpaccio z jelenia, podane z kiszonymi warzywami, ziołami i chipsami z borowika. Grzechu, niejednego nawet, warta jest podwędzana jagnięcina w sosie kawowym, podawana na ciepło. Efektownym i miłym podniebieniu deserem jest chrupiąca złota kula wypełniona musem chałwowym.
PSST! Pałac Mierzęcin to jedna z najlepszych polskich winnic – przy każdym daniu można pić wino wyłącznie stąd. Obsługa zadba, aby dobór był udany!
13/20
Nowatorska/Elegancka
Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort
Mierzęcin 1
66-520 Dobiegniew
tel. +48 95 713 16 30
www.palacmierzecin.pl/restauracje
Mierzęcin
Czynne
codziennie 12.00–23.00
kuchnia:
codziennie do 22.00
Średnie ceny
przystawka 28 zł
danie główne 40 zł
deser 21 zł
Menu degustacyjne
6 dań 189 zł
6 dań 289 zł (z winem)
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Aruana
Szef kuchni Witek Iwański
Witek Iwański szkolił się w Instytucie Paula Bocuse’a w Lyonie i pracował w najlepszych restauracjach skandynawskich, m.in. we Frantzén w Sztokholmie i Maaemo w Oslo. Został uhonorowany nagrodą Młody Talent w pierwszej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Pod jego kierownictwem Aruana zdobyła także rekomendację Slow Food Polska i zwyciężyła w Wine & Food Noble Night.
Restauracja mieści się w Serocku, w kompleksie hotelowo-konferencyjnym Narvil. Nowoczesny wystrój nawiązuje do architektury całego obiektu. Dużo tu motywów morskich, np. podłoga we wzory wirów wodnych, ściana z drewnianych słupów a la falochron czy okrągłe okno w tejże ścianie przypominające bulaj. Narvil, jak nazwa wskazuje, mieści się nad brzegiem Narwi. Po posiłku (lub przed) można wybrać się na spacer.
Na przystawkę warto zamówić nagrodzone na Nobel Night jajko wędzone z sosem z kurczaka. Pomysł wcale się nie zdezaktualizował i potrawa ciągle zachwyca oryginalnym smakiem! W menu sporo ryb i owoców morza. Niezmiernie ciekawy jest bulion z pieczonego turbota, zaprawiony olejem z nasion kolendry. Dla wielbicieli mięs bez wątpienia atrakcyjne będą policzki wieprzowe uduszone w winie, podane z młodą kapustą i morelą. Po takiej uczcie z całą pewnością nie warto odmawiać sobie deseru. Co w takim razie warto? Zamówić wspaniałe lody z palonego masła!
PSST! Restauracja prosi o punktualność – rezerwacja stolika zostanie zwolniona po 15 minutach w przypadku nieprzybycia gości.
14/20
Nowatorska/Biznesowa
Miłosza 14A
05-140 Serock Serock
tel. +48 519 041 343
www.hotelnarvil.pl/kuchnia
Czynne
codziennie 12.00–22.30
Średnie ceny
przystawka 36 zł
danie główne 65 zł
deser 24 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Salto
Szef kuchni Martin Gimenez Castro
W centrum Warszawy, na rogu Wilczej i Emilii Plater mieści się nieostentacyjnie elegancki hotel Rialto. Jest w nim restauracja Salto, gdzie króluje niezwykły szef Martin Gimenez Castro. Argentyńczyk, który pokochał Polskę, a którego Polska poznała i polubiła, gdy wygrał pierwszą rodzimą edycję Top Chefa.
W pięknej, urządzonej w stylu art déco sali można zasiąść na wygodnych krzesłach lub zagłębić się w skórzanych fotelach. Podziwiać czarno-białe fotografie tańczących tango par i słuchać charakterystycznej argentyńskiej muzyki.
Pochodzące z terenów dzisiejszego Peru ceviche to sałatka z marynowanych w soku z limonki owoców morza lub ryb. W wersji proponowanej przez Salto to elegancka, perfekcyjnie przyrządzona i zaprezentowana przystawka o morskim smaku, pięknie współgrającym z wyrazistą natką kolendry i czerwoną cebulą. Martin Gimenez Castro chętnie podaje mało znanego w Polsce korwina, atlantycką rybę o zwartym białym mięsie. Aksamitny krem z karczochów jest świetnym tłem dla doskonale usmażonego filete de corvina z chrupiącą skórką. Smak obu tych składników zaostrza piasek z czarnych oliwek. Klamrą spinającą całe danie jest rozmarynowa piana.
Salto ma starannie skomponowaną kartę win, zarówno ze Starego, jak i Nowego Świata; znaczącą w niej pozycją są oczywiście wina argentyńskie.
PSST! Desery w Salto to małe arcydzieła, które wybornie smakują i pięknie wyglądają. Każdy wybór będzie strzałem w dziesiątkę.
14,5/20
Nowatorska/Elegancka
Wilcza 73
00-670 Warszawa
tel. +48 22 584 87 71
www.saltorestauracja.pl
Czynne
codziennie 12.00–22.30
Średnie ceny
przystawka 38 zł
danie główne 80 zł
deser 26 zł
Menu degustacyjne
5 dań 190 zł
5 dań 300 zł
(z doborem win)
7 dań 280 zł
7 dań 440 zł
(z doborem win)
Płatność kartą
Visa MC AmEx