Jak informuje BBC, naukowcy z uniwersytetu w Leeds przeanalizowali skład niemal 900 jogurtów, które sprzedawane są w sklepach na terenie Wielkiej Brytanii. Część z przebadanych marek dostępna jest również na polskim rynku.

Czytaj także: Miód szkodzi tak samo jak cukier

Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że najwięcej cukru znajduje się w jogurtach organicznych oraz deserach, które bazują na jogurtach.

Desery jogurtowe mają mniej więcej 16,4 g cukru na 100 g jogurtu. Oznacza to, że jedząc 100 g jogurtu, dostarczamy swojemu organizmowi ponad trzy łyżeczki cukru. Lepiej jest w przypadku jogurtów organicznych, do których dodaje się 13,1 g cukru na 100 g produktu.

Choć wydaje nam się, że jogurty dla dzieci są zdrowe i nie zawierają szkodliwych dodatków, okazuje się, że w 100 g tego rodzaju przekąski dla dzieci, znajdujemy 10,8 g cukru (ponad dwie łyżeczki). Jogurty pitne to 9,1 g cukru na 100 g, a naturalne 5 g na 100 g. W jogurtach owocowych znajduje się około 12 g tej substancji. Ciekawe jest to, że jednym z napojów, które uważa się za najbardziej niezdrowe, Coca-Coli, znajduje się 9 g cukru. Oznacza to, że zarówno jogurty owocowe, jak i organiczne, mają więcej białej substancji niż napój gazowany.