Reklama

Miód szkodzi tak samo jak cukier

Prof. n. med. Jarosław Drożdż, kierownik Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi rozprawia się z mitem, jakoby miód miał jakieś lecznicze właściwości w porównaniu do zwykłego, białego cukru.

Aktualizacja: 29.03.2017 10:45 Publikacja: 29.03.2017 10:14

Miód szkodzi tak samo jak cukier

Foto: Pixabay, maxknoxvill

– Z miodu żadne lekarstwo. Przecież nie ma tam żadnych witamin. Że niby podnosi odporność? Nie znam żadnych badań potwierdzających – zwięźle wyjaśnia prof. Jarosław Drożdż w rozmowie z Gazetą Wyborczą.

Za tezą o zdrowotnych właściwościach miodu stoi wyłącznie mądrość ludowa – uważa ekspert. Podkreśla też, że dla osób z otyłością lub cukrzycą wszelkie słodzenie jest przeciwwskazane – niezależnie od tego, czy słodzi się cukrem czy miodem.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama