Na razie Vindigo - wino w nowym odcieniu podbija Instagrama.
facebook.com/vindigovinbleu
Producent zapewnia, że niemal turkusowa barwa wina jest całkowicie naturalna i powstaje dzięki miąższowi czerwonych skórek winogron, które zawierają antocyjany.
Trunek powstaje na południu Hiszpanii w Andaluzji, ale sprzedawany jest tylko we Francji - informuje brytyjski "The Telegraph". Wino powstaje wyłącznie z winogron chardonnay, które jest filtrowane poprzez warstwę skórek czerwonych winogron. Właśnie ten zabieg nadaje mu turkusowy kolor.
Vindigo zawiera 11 proc. alkoholu, ma owocowy smak, z wiśniowymi aromatami i nutami jeżyny oraz marakui i kosztuje od 12 do 18 euro. Na razie można go kopic jedynie w miejscowości Sete na południu Francji. Jak na razie zamówiono zaledwie 35 tys. butelek turkusowego wina. Jeśli zostaną sprzedane, to w przyszłym roku produkcja ma być większa.
Le Bail twierdzi, że ma już zamówienia z Wielkiej Brytanii, Chin, Indonezji, Włoch oraz Belgii.
To nie pierwsza próba wprowadzenia niebieskiego wina na francuski rynek. Dwa lata temu hiszpański startup Gik usiłował rozpocząć sprzedaż niebieskiego wina. Jednak butelki z trunkiem były niezgodne z francuskimi przepisami. Butelki zostały oznaczone tylko w języku angielskim i nie na pisano na etykietach, jaki wino ma kolor. Po zaledwie trzech dniach wino zupełnie zniknęło z supermarketów.