Ceny żywności na świecie mocno spadły z powodu koronawirusa

Światowe ceny surowców rolnych mocno zmalały w marcu na skutek spadku popytu wywołanego przez pandemię i załamanie się cen ropy — podała Organizacja NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie.

Aktualizacja: 02.04.2020 20:19 Publikacja: 02.04.2020 17:49

Ceny żywności na świecie mocno spadły z powodu koronawirusa

Foto: Adobe Stock

Jej indeks cen żywności liczony na podstawie zmian co miesiąc cen zbóż, nasion oleistych, nabiału, mięsa i cukru wyniósł w marcu średnio 172,2 pkt, o 4,3 proc. mniej wobec lutego. - Spadek cen został wywołany czynnikami popytu, a nie podaży, a na te pierwsze miały wpływ coraz bardziej pogarszające się perspektywy gospodarcze — wyjaśnił główny ekonomista FAO, Abdolreza Abbassian.

Największy spadek zanotował wskaźnik cen cukru, o 19,1 proc. wobec lutego. Wynikał ze zmniejszonego spożycia związanego z ograniczeniem swobody przemieszczania się w wielu krajach, a także z mniejszego popytu wśród producentów etanolu, co wynikało z kolei z potanienia ropy naftowej — wyjaśniono w Rzymie.

99zł za rok.
Bądź na bieżąco! Czytaj ile chcesz!

Kto zostanie nowym prezydentem? Kto zostanie nowym papieżem? Co się dzieje w USA? Nie przegap najważniejszych wydarzeń z kraju i ze świata!
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku