Jej indeks cen żywności liczony na podstawie zmian co miesiąc cen zbóż, nasion oleistych, nabiału, mięsa i cukru wyniósł w marcu średnio 172,2 pkt, o 4,3 proc. mniej wobec lutego. - Spadek cen został wywołany czynnikami popytu, a nie podaży, a na te pierwsze miały wpływ coraz bardziej pogarszające się perspektywy gospodarcze — wyjaśnił główny ekonomista FAO, Abdolreza Abbassian.
Największy spadek zanotował wskaźnik cen cukru, o 19,1 proc. wobec lutego. Wynikał ze zmniejszonego spożycia związanego z ograniczeniem swobody przemieszczania się w wielu krajach, a także z mniejszego popytu wśród producentów etanolu, co wynikało z kolei z potanienia ropy naftowej — wyjaśniono w Rzymie.
Czytaj także: Europejczykom grozi niedobór warzyw i owoców
Indeks olejów roślinnych zmalał o 12 proc. na skutek spadku cen oleju palmowego, co również wiązało się z niższymi cenami ropy naftowej i z rosnącej niepewności o skutki koronawirusa na ten rynek. — Ceny ropy zmalały w ciągu miesiąca o ponad połowę, co miało duży wpływ na spadek zainteresowania biopaliwami, będącymi ważnym źródłem popytu na rynkach cukru i oleju roślinnego — wyjaśnił analityk FAO, Peter Thoenes.
Wskaźnik produktów nabiałowych zmalał o 3 proc. w wyniku malejących cen i światowego popytu w imporcie odtłuszczonego i pełnotłustego mleka w proszku. Wskaźnik cen mięsa zmalał o 0,6 proc. Indeks cen zbóż zmalał o 1,9 proc., poza cenami ryżu, które wzrosły trzeci miesiąc z rzędu na skutek gromadzenia jego rezerw wywołanego niepokojami o skutki pandemii i informacjami, że Wietnam może ogłosić zakaz jego eksportu. Władze wietnamskie nie zwracały jednak uwagi na takie informacje.