Ceny żywności na świecie mocno spadły z powodu koronawirusa

Światowe ceny surowców rolnych mocno zmalały w marcu na skutek spadku popytu wywołanego przez pandemię i załamanie się cen ropy — podała Organizacja NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie.

Aktualizacja: 02.04.2020 20:19 Publikacja: 02.04.2020 17:49

Ceny żywności na świecie mocno spadły z powodu koronawirusa

Foto: Adobe Stock

Jej indeks cen żywności liczony na podstawie zmian co miesiąc cen zbóż, nasion oleistych, nabiału, mięsa i cukru wyniósł w marcu średnio 172,2 pkt, o 4,3 proc. mniej wobec lutego. - Spadek cen został wywołany czynnikami popytu, a nie podaży, a na te pierwsze miały wpływ coraz bardziej pogarszające się perspektywy gospodarcze — wyjaśnił główny ekonomista FAO, Abdolreza Abbassian.

Największy spadek zanotował wskaźnik cen cukru, o 19,1 proc. wobec lutego. Wynikał ze zmniejszonego spożycia związanego z ograniczeniem swobody przemieszczania się w wielu krajach, a także z mniejszego popytu wśród producentów etanolu, co wynikało z kolei z potanienia ropy naftowej — wyjaśniono w Rzymie.

Czytaj także:  Europejczykom grozi niedobór warzyw i owoców 

Indeks olejów roślinnych zmalał o 12 proc. na skutek spadku cen oleju palmowego, co również wiązało się z niższymi cenami ropy naftowej i z rosnącej niepewności o skutki koronawirusa na ten rynek. — Ceny ropy zmalały w ciągu miesiąca o ponad połowę, co miało duży wpływ na spadek zainteresowania biopaliwami, będącymi ważnym źródłem popytu na rynkach cukru i oleju roślinnego — wyjaśnił analityk FAO, Peter Thoenes.

Wskaźnik produktów nabiałowych zmalał o 3 proc. w wyniku malejących cen i światowego popytu w imporcie odtłuszczonego i pełnotłustego mleka w proszku. Wskaźnik cen mięsa zmalał o 0,6 proc. Indeks cen zbóż zmalał o 1,9 proc., poza cenami ryżu, które wzrosły trzeci miesiąc z rzędu na skutek gromadzenia jego rezerw wywołanego niepokojami o skutki pandemii i informacjami, że Wietnam może ogłosić zakaz jego eksportu. Władze wietnamskie nie zwracały jednak uwagi na takie informacje.

Organizacja z Rzymu zwiększyła lekko ocenę zbiorów zbóż do łącznie 2,721 mld ton w 2019 r. wobec wcześniej 2,710 mld t i o ok. 2,4 proc. więcej od wyniku kampanii z 2018 r., zostawiła natomiast bez zmiany przewidywania zbiorów pszenicy w 2020 r. na poziomie 763 mln ton., blisko ubiegłorocznego rekordu. „To wraz ze znacznymi rezerwami pomoże ochronić rynki żywności przed zamętem w czasie burzy z koronawirusem”— cytuje Reuter.

Jej indeks cen żywności liczony na podstawie zmian co miesiąc cen zbóż, nasion oleistych, nabiału, mięsa i cukru wyniósł w marcu średnio 172,2 pkt, o 4,3 proc. mniej wobec lutego. - Spadek cen został wywołany czynnikami popytu, a nie podaży, a na te pierwsze miały wpływ coraz bardziej pogarszające się perspektywy gospodarcze — wyjaśnił główny ekonomista FAO, Abdolreza Abbassian.

Największy spadek zanotował wskaźnik cen cukru, o 19,1 proc. wobec lutego. Wynikał ze zmniejszonego spożycia związanego z ograniczeniem swobody przemieszczania się w wielu krajach, a także z mniejszego popytu wśród producentów etanolu, co wynikało z kolei z potanienia ropy naftowej — wyjaśniono w Rzymie.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu