Koncern meblowy Ikea zaopatrywał się w wędliny firmy Wilke, które mogły być skażone bakteriami listerii. Produkty te były dostarczane do restauracji i stołówek w niemieckich oddziałach Ikei przez hurtownie – poinformowała rzeczniczka prasowa koncernu, potwierdzając wcześniejsze doniesienia organizacji Foodwatch.
Jak tylko poinformowano o skażonych produktach i zamknięciu firmy Wilke, Ikea od razu wycofała wszystkie jej produkty – zaznaczyła rzeczniczka szwedzkiego koncernu.
Nie dotyczy to pozostałych produktów mięsnych i wędlin sprzedawanych w restauracji, firmowym sklepie czy bistro Ikei. Koncern zadbał już o dostawy innego producenta.
Niebezpieczne bakterie
Jak ustalił Instytut im. Roberta Kocha, dwie starsze osoby z Hesji zmarły po zjedzeniu skażonych produktów firmy Wilke. Z tymi wyrobami może być także związane zachorowanie 37 innych osób.
W wędlinach tej firmy wielokrotnie stwierdzono obecność listerii – niebezpieczenej bakterii wywołującej listeriozę. Choroba objawia się biegunką i gorączką. W przypadku osób z osłabionym systemem odpornościowym może skończyć się śmiertelnie.