Owoce te, choć są bardzo cenne dla zdrowia, głównie ze względu na dużą zawartość witaminy C, niemal w całości trafiają do przetwórstwa. W ocenie GUS, 95 proc. porzeczek przeznacza się na soki lub też do mrożenia. Początkowo zakłady przetwórcze zaproponowały ceny wyższe niż w latach poprzednich. W ubiegłym tygodniu za owoce do tłoczenia płacono 1 zł za kg, a do mrożenia ok. 1,2 zł za kg. W tym tygodniu przetwórnie oferują ceny niższe o 30-40 groszy na kg.
"Jest to dużo poniżej opłacalności produkcji. Z wyliczeń Instytutu wynika, że dopiero cena w granicach 1,6-1,85 zł/kg pokrywałaby koszty produkcji" - stwierdził Baryła. Dodał, że w tym tygodniu przetwórnie oferują ceny niższe o 30-40 groszy na kg.
"Spodziewaliśmy się wyższych cen skupu, tym bardziej, że w tym roku jest nieurodzaj wiśni" - powiedział prezes. Zaznaczył, że plantatorzy liczą, że jednak cena skupu w kolejnych dniach wzrośnie. Zbiory porzeczek skończą się w ciągu dwóch tygodni.
W ubiegłym roku, według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, średnio przetwórnie płaciły 0,60 gr. za kg. Rekordowo wysoka cena była w 2011 r. Wynosiła średnio 4,10 zł za kg.
Baryła zwrócił uwagę, że tegoroczne zbiory czarnych porzeczek będą mniejsze z powodu wiosennych przymrozków. Stowarzyszenie szacuje, że zbiory mogą być nawet o połowę niższe niż w ubiegłym roku. W 2016 r. zebrano ich 125 tys. ton.