fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Medycyna i zdrowie

Dieta pudełkowa staje się modna

Wybierając posiłki na wynos, warto sprawdzać, czy rzeczywiście są zdrowe
shutterstock
Polki mają coraz mniej czasu na gotowanie. By ułatwić sobie życie, wybierają gotowe dania. Nie zawsze zdrowe.

Z braku wolnego czasu coraz częściej Polacy sięgają po dania gotowe. – Przed zakupem warto przeczytać ich skład, by sprawdzić, co dokładnie zawierają – radzą dietetycy.

Jak wynika z tegorocznego, raportu TOP CDR, ponad 60 proc. Polaków pracuje po godzinach. Prawie 16 proc. ankietowanych deklaruje, że codziennie po pracy odbiera służbowe mejle (co czwarty robi to kilka razy w tygodniu), telefony lub korzysta z firmowego komunikatora i mediów społecznościowych.

Z kolei z badań CBOS wynika, że aż 19 proc. respondentów odczuwa całkowity brak czasu wolnego w tygodniu, a 67 proc. czuje się przeciążonych obowiązkami zawodowymi.

Czas na gotowanie

Nic więc dziwnego, że wiele osób przeznacza w dni robocze mniej czasu na codzienne obowiązki, w tym gotowanie. I zamiast spędzać popołudnia nad garnkami, często wybiera zamienniki niektórych dań – kupując je gotowe w sklepie.

A oferta dań gotowych jest ogromna. Coraz częściej na sklepowych półkach można znaleźć również dania dietetyczne, np. zupy kremy, sałatki, miksy sałat, muesli, kubki warzyw z humusem czy fit desery.

– Jest to na pewno wygodne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na zakupy i gotowanie. Ale trzeba być bardzo uważnym i dokładnie analizować skład kupowanego dania, ponieważ przeważająca część rynku dań gotowych to przecież zupy w proszku, dania mączne i w słoikach, w których znajdziemy kopalnię niezdrowych dodatków do żywności – mówi dietetyk Anna Sajdakowska z firmy Metamorfoza Poradnia Dietetyczna.

Jej zdaniem z dań gotowych lepiej korzystać w ekstremalnych sytuacjach, np. w czasie wyjazdów, delegacji, w momentach kiedy nie mamy możliwości samodzielnie przygotować posiłku.

Jak mówi dietetyczka, większość osób pojawiających się w jej gabinecie, kupując gotową żywność, zwraca uwagę na jak najszybszy czas i wygodę przygotowania dania, cenę i smak, a mniejsze znaczenie ma dla nich wartość odżywcza i termin przydatności do spożycia. A to powinny być kluczowe.

Zdaniem dr. Michała Sutkowskiego, rzecznika prasowego Kolegium Lekarzy Rodzinnych, w codziennych posiłkach ważne jest ich zbilansowanie: ilość kalorii, węglowodanów, białka, tłuszczów, błonnika, witamin. Powinny być one odpowiednio wyliczone do wieku, płci, aktywności fizycznej czy charakteru pracy.

– Ważne jest, byśmy odżywiali się w sposób racjonalny, bo zbyt gęsta energetycznie dieta prowadzi do wielu chorób. Może się łączyć z nadwagą i otyłością, chorobami przewodu pokarmowego, zwyrodnieniami, cukrzycą typu drugiego i wieloma innymi – podkreśla dr Sutkowski.

Edukacja to podstawa

Wprowadzając do swojej diety dania gotowe – jak radzi dietetyczka – warto wybierać produkty o jak najkrótszym i najprostszym składzie, adekwatnym do tego, z czego danie powinno się składać.

Niektórzy bardziej świadomi producenci takich dań patrzą długofalowo, a nie tylko na bieżący zysk. Robią więc wszystko, by ich produkty były nie tylko smaczne i szybkie, ale też zdrowe, a opakowanie przyjazne dla środowiska.

– Obecnie technologia utrwalania również się zmieniła i możemy robić produkty zdrowsze pozbawione sztucznych dodatków i konserwantów, zbilansowane), bardziej funkcjonalne i po prostu lepsze – mówi jeden z takich producentów.

– Lepiej wybierać żywność liofilizowaną, ponieważ przy tej metodzie produkcji występują bardzo małe straty wartości odżywczych w porównaniu z procesem suszenia czy sterylizacji – tłumaczy Anna Sajdakowska.

Radzi też, by unikać w daniach gotowych szkodliwych dodatków do żywności – przede wszystkim: E21 (glutaminianu sodu – nadmierne spożycie może prowadzić m.in. do zmian neurodegeneracyjnych), zagęstników, sztucznych aromatów, barwników i oleju palmowego.

– Aby zapewnić organizmowi odpowiedni rozwój i zdrowie, a co za tym idzie niezbędne składniki pokarmowe oraz energię, należy pokrywać całodzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. A o to ciężko, wybierając dania gotowe o złym składzie – tłumaczy Sajdakowska. – Wygodna żywność ma obniżoną zawartość witamin, składników mineralnych i ich biodostępność. Przy częstym wyborze i spożyciu takiej żywności może wystąpić ryzyko zatrucia nie tylko azotanami i pestycydami, ale także przedawkowania substancji dodatkowych.

Bardziej świadomi producenci chcą też edukować konsumentów, by wiedzieli, co jedzą. A to jest o tyle łatwiejsze, że panuje powszechna moda na kuchnię i gotowanie.

– Obecnie pełno jest programów na ten temat w telewizji i internecie. Ale ich tematyka jest skrajnie różna. Z jednej strony są to diety odchudzające, a z drugiej pokazywanie, jak dogadzać sobie kulinarnie, a że Polacy coraz szybciej się bogacą, to stać ich już nie tylko na chleb, ale i szynkę, dżem i inne rarytasy – uważa prof. Zbigniew Nęcki, psycholog społeczny z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jak dodaje, ludzie chcą sobie dogadzać, a dania gotowe im w tym pomagają.

Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA