Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 18.10.2019 10:16 Publikacja: 18.10.2019 10:10
Foto: stock.adobe.com
Substancją tą jest monolauryna (GML). Jej zawartość w kobiecym mleku wynosi 3000 mikrogramów na mililitr, podczas gdy w mleku krowim jest jej 200 razy mniej, a w zastępczych preparatach żywieniowych dla niemowląt nie ma go wcale. Badacze z uniwersytetu Iowa stwierdzili, że ludzkie mleko powstrzymywało wzrost gronkowca złocistego. laseczki zgorzeli gazowej, laseczki siennej i pałeczki okrężnicy. Mleko krowie ani sztuczne preparaty nie miały takich właściwości. Dodanie GML do mleka krowiego powodowało niszczenie bakterii.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Naukowcy z University of California w Riverside i Instytutu Naukowego Weizmanna w Izraelu podzielili się niezwyk...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Neandertalczycy już około 125 tys. lat temu praktykowali wyszukany sposób przetwarzania żywności poprzez wytapia...
Region Afar w Etiopii to obszar, w którym zbiegają się aż trzy płyty tektoniczne. Takie miejsca są niezwykle cie...
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas