Badanie: Umiarkowane picie alkoholu też nie jest zdrowe

Picie alkoholu wpływa na podwyższenie ciśnienia krwi i ryzyka udaru wprost proporcjonalnie do ilości spożywanego alkoholu. Wcześniejsze sugestie że wypijanie 10-20 gramów czystego alkoholu dziennie może chronić przed udarem są nieprawdziwe - wynika z badania w którym wykorzystano informacje na temat 160 tys. pełnoletnich mieszkańców Chin - informuje Reuters.

Aktualizacja: 05.04.2019 19:50 Publikacja: 05.04.2019 18:39

Badanie: Umiarkowane picie alkoholu też nie jest zdrowe

Foto: stock.adobe.com

Z analizy wynikało, że osoby, które piły średnio 10-20 gramów czystego alkoholu dziennie, były zagrożone udarem bardziej o 10 do 15 proc. od osób, które nie piły alkoholu.

W przypadku osób pijących ponad cztery jednostki alkoholu dziennie ryzyko udaru wzrastało o 35 proc.

- Główny przekaz jest taki, że - przynajmniej jeśli chodzi o udar, nie ma ochronnego efektu umiarkowanego picia - mówi prof. Zhengming Chen z Uniwersytetu w Oxfordzie, który był jednym z autorów badań.

- Dowody genetyczne wskazują, że efekt ochronny jest nieprawdziwy - dodaje.

WHO szacuje, że alkohol pije ok. 2,3 mld ludzi na świecie. Przeciętny konsument alkoholu wypija 33 gramy czystego alkoholu dziennie - to odpowiednik dwóch kieliszków wina, 750 ml piwa lub 80 ml wódki.

Badanie, którego wyniki opisano w magazynie "The Lancet", opierało się na analizie genetycznej 160 tys. Chińczyków. Wielu Chińczyków genetycznie ma ograniczoną tolerancję jeśli chodzi o spożywanie alkoholu - pisze Reuters.

Z analizy wynikało, że osoby, które piły średnio 10-20 gramów czystego alkoholu dziennie, były zagrożone udarem bardziej o 10 do 15 proc. od osób, które nie piły alkoholu.

W przypadku osób pijących ponad cztery jednostki alkoholu dziennie ryzyko udaru wzrastało o 35 proc.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”