Zdrowie zamknięte w twardej skorupie

Od dawna wiadomo, że orzechy włoskie przynoszą wiele korzyści zdrowotnych - od wzmocnienia naszych serc po zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka. Nowe badania rzucają światło na mechanizmy, które za to odpowiadają.

Aktualizacja: 25.08.2018 15:25 Publikacja: 24.08.2018 21:32

Zdrowie zamknięte w twardej skorupie

Foto: shutterstock

Orzech włoski to drzewo liściaste, naturalnie występujące w wielu rejonach świata – od Bałkanów, przez południowo zachodnią i środkowo wschodnią Azję, Himalaje aż po południowo zachodnie Chiny. W Polsce jest rośliną uprawną o skłonności do bycia gatunkiem inwazyjnym. Jednak to, co nas do tego drzewa przyciąga najbardziej, to jego owoce, a zwłaszcza smakowite jądro zamknięte w twardej skorupie. Zawierają one znaczne ilości witamin, szczególnie dużo witaminy E, B3, B5 i B6. Ponadto bogate są w lipidy – ponad 50%, około 11% protein i 5% węglowodanów, oraz znaczne ilości soli mineralnych w tym potasu, fosforu i magnezu. Ta pyszna przekąska jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zmniejsza ryzyko nowotworów okrężnicy, obniża poziom cholesterolu, a nawet wpływa na nasze mózgi.

Naukowcy z Uniwersytetu Illinois, pod kierownictwem profesor Hannah Holscher, postanowili sprawdzić, co daje orzechom włoskim taką siłę, aby radziły sobie w walce z chorobami. Ich spojrzenie zatrzymało się na drobnoustrojach jelitowych, miliardach mikroorganizmów, które zamieszkują nasze jelita.

Orzechy są cennym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga zwiększyć różnorodność i wzmocnić bakterie jelitowe. Jednak ustalenia poszły dalej. Pokazują one wpływ orzechów na zmniejszenie ryzyka kardiometabolicznego (jest to zespół czynników ryzyka, które zwiększa zagrożenie chorobami układu sercowo-naczyniowego i cukrzycą typu 2) i poprawę działania układu żołądkowo-jelitowego.

Analiza próbek krwi i kału uczestników badania, którzy przez 3 tygodnie spożywali 42g orzechów dziennie wykazała wzrost populacji trzech rodzajów bakterii jelitowych: Faecalibacterium, Roseburia i Clostridium. Te trzy bakterie odpowiedzialne są za proces fermentacji, podczas którego wytwarzane są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zwane maślanami. Są one odpowiedzialne, między innymi, za utrzymanie w dobrej kondycji okrężnicy.

To nie wszystko, orzechy włoskie mogą obniżać zawartość rakotwórczych kwasów żółciowych. Badanie wykazało również, że u osób je spożywających zmniejszyła się ilość tzw. wtórnych kwasów żółciowych, czyli kwasów produkowanych w jelicie cienkim. Kwasy takie jak kwas litocholowy (LCA) i dezoksycholowy (DCA) najprawdopodobniej mają właściwości mutagenne. "Wtórne kwasy żółciowe mogą być szkodliwe dla komórek znajdujących się w obrębie przewodu pokarmowego. Jeśli uda się je zredukować, to może poprawić zdrowie człowieka" - mówi Holscher.

Jednak kluczowe w sposobie działania orzechów, może być to, w jaki sposób bakterie pochłaniają energię dostarczona za ich pośrednictwem. Okazało się, że do organizmu trafia jedynie 80% tej energii, oznacza to, że pozostałe 20% dodatkowych kalorii zostaje do dyspozycji mikroorganizmów, w tym niestrawione tłuszcze i błonnik. „Nasze badania dostarczają jedynie wstępnych wniosków, które sugerują, że interakcje mikroorganizmów z niestrawionymi składnikami orzecha włoskiego są bardzo pozytywne dla organizmu.” – dodaje Holscher.

 

 

Orzech włoski to drzewo liściaste, naturalnie występujące w wielu rejonach świata – od Bałkanów, przez południowo zachodnią i środkowo wschodnią Azję, Himalaje aż po południowo zachodnie Chiny. W Polsce jest rośliną uprawną o skłonności do bycia gatunkiem inwazyjnym. Jednak to, co nas do tego drzewa przyciąga najbardziej, to jego owoce, a zwłaszcza smakowite jądro zamknięte w twardej skorupie. Zawierają one znaczne ilości witamin, szczególnie dużo witaminy E, B3, B5 i B6. Ponadto bogate są w lipidy – ponad 50%, około 11% protein i 5% węglowodanów, oraz znaczne ilości soli mineralnych w tym potasu, fosforu i magnezu. Ta pyszna przekąska jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zmniejsza ryzyko nowotworów okrężnicy, obniża poziom cholesterolu, a nawet wpływa na nasze mózgi.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”