Resweratrol jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem oraz nietoksycznym środkiem antygrzybicznym i jako taki jest szeroko stosowany jako dodatek do żywności. W skali przemysłowej otrzymuje się go z wysuszonych skórek czerwonych winogron.
Resweratrol zawarty w czerwonym winie będzie ograniczał niekorzystne skutki długotrwałego braku grawitacji dla ludzkiego organizmu, wspomagając mięśnie kosmonautów w przestrzeni. Informuje o tym artykuł zamieszczony na łamach „Frontiers in Physiology". W przestrzeni kosmicznej brak grawitacji powoduje redukcję masy mięśniowej. W takich warunkach każda czynność wymaga mniejszego wysiłku fizycznego, lżejszej pracy muskułów, które nietrenowane wiotczeją. Zjawisko to nosi nazwę atrofii. Badania wykazały, że utrata masy mięśniowej daje o sobie znać już podczas lotu trwającego zaledwie od pięciu do jedenastu dni.
Nie tylko ćwiczenia
Jedyny sposób neutralizowania atrofii to intensywne ćwiczenia fizyczne, zwłaszcza tak zwane siłowe, w połączeniu z odpowiednią dietą. Dlatego na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej ISS kosmonauci spędzają dwie i pół godziny w ciągu doby na treningu.
Jednak wyprawa na Marsa potrwa dłużej niż najdłuższy pobyt na stacji kosmicznej. Zdaniem amerykańskich badaczy z Harvard Medical School codzienna umiarkowana dawka resweratrolu (150 miligramów) pomoże w podtrzymaniu kondycji mięśniowej w takich warunkach grawitacyjnych, jakie panują na Marsie – jego siła przyciągania stanowi jedynie 40 proc. siły ziemskiej.
Badacze z Harvard Medical School doszli do takiego wniosku po przeprowadzeniu eksperymentu na zwierzętach. Porównywali oni dwie grupy szczurów – po 12 osobników w grupie – umieszczone w zmniejszonych (laboratoryjnie) warunkach grawitacyjnych. Osobniki z jednej grupy otrzymywały wraz z wodą codzienną dawkę resweratrolu, z drugiej – nie.