fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Żywność czeka niespokojna dekada

Jak wykorzystać prognozy przyszłości, zastanawiali się paneliści.
materiały prasowe
Nadchodzi era mięsa z in vitro i mąki z owadów – prognozują eksperci konferencji Agrotrendy.

Zamiast jak co roku analizować bieżące zagadnienia rynku żywności, organizatorzy tegorocznej konferencji rolniczej banku BGŻ BNP Paribas zaprosili ekspertów do rozmowy o przyszłych zjawiskach w rolnictwie i na rynku spożywczym. – Trendy bardzo łatwo wyznaczyć po czasie, ale w przyszłość spojrzeć jest trudno, dlatego dziś trendy będą przedstawione z kilku perspektyw: badacza, biznesmena, futurologa i bankowca – powiedział Bartosz Urbaniak, członek zarządu Banku BGŻ BNP Paribas.

Czeka nas kryzys żywnościowy

Eksperci analizowali możliwe kierunki rozwoju dzisiejszej sytuacji, różnych szans i ryzyka, które nadchodzą. O jednym z głównych zagrożeń mówił właśnie Bartosz Urbaniak. – W ciągu następnych dziesięciu lat czeka nas solidny kryzys żywnościowy. To tylko kwestia tego, jak on się rozpocznie. Ten kryzys będzie moim zdaniem globalny, więc Polskę też w jakiś sposób dotknie – zapowiadał.

Cztery przyszłości

– Wydaje nam się, że jest...

Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA

WIDEO KOMENTARZ

REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA