Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 11.11.2018 19:53 Publikacja: 11.11.2018 19:53
Żółtka, nasiona roślin strączkowych, orzechy i morele to – poza czerwonym mięsem – najbogatsze źródła żelaza.
Foto: 111212510
Niedobór żelaza to globalny problem. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jest nim dotknięta niemal jedna trzecia światowej populacji, czyli prawie dwa miliardy ludzi. Częściej dotyczy kobiet, gdyż tracą one pewną ilość żelaza podczas miesiączek.
Choć żelazo występuje powszechnie, jest pierwiastkiem dość trudno przyswajanym i wchłanianym przez organizm. Problem jest większy w przypadku wegetarian oraz osób, u których występują zaburzenia wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego.
Skumulowane koszty ustawy o minimalnym wynagrodzeniu dla pracowników ochrony zdrowia w tym roku pochłoną jedną c...
Każdego dnia w Polsce 160 osób umiera przedwcześnie z powodu otyłości. Choroba powoduje ponad 200 powikłań, z kt...
Czy jedzenie późno w ciągu dnia rzeczywiście utrudnia utratę wagi? To pytanie pojawia się często, gdy ktoś chce...
Europejski przemysł farmaceutyczny to sektor globalnie konkurencyjny. Wchodzimy jednak w bardzo wymagający okres...
Konkurencja na świecie się zaostrza. W niektórych obszarach Europa zaczyna tracić pozycję – mówi Oliver Várhelyi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas