Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 13.02.2019 11:16 Publikacja: 13.02.2019 11:16
Foto: 50646583
Wpływ odżywiania na układ nerwowy dostrzegli już starożytni, tworząc maksymę: „Jesteś tym, co jesz”, przypisywaną zamiennie rzymskiemu filozofowi i poecie Lukrecjuszowi lub praojcu medycyny Hipokratesowi. Szkodliwy wpływ cukru na mózg ostatecznie potwierdził szereg badań przeprowadzonych przez kilka ostatnich lat. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego dowiedli, że fruktoza znajdująca się w owocach, warzywach i miodzie ogranicza zdolności poznawcze, zmniejszając zdolność mózgu do tworzenia nowych połączeń, a osoby spożywające duże jej ilości mają niższy poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego, niezbędnego do przyswajania nowych faktów i zapamiętywania informacji.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Odpowiednie regulacje prawne i sprawnie działające sądownictwo są konieczne dla szybszego rozwoju innowacji w Po...
O rozwoju sztucznej inteligencji w medycynie i farmacji mówi się od lat, jednak na rynku wciąż nie ma leku oprac...
Wakacyjny wyjazd to nie tylko odpoczynek. To przede wszystkim rozmowy przy stole, spontaniczne pytania o drogę,...
Lekarze i badacze ze Szwecji i USA przeszczepili 42-latkowi choremu na cukrzycę typu 1 zmodyfikowane genetycznie...
Futuremed to firma, która w krótkim czasie zbudowała silną pozycję na rynku zdalnej opieki zdrowotnej. Dzięki un...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas