Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 13.02.2019 11:16 Publikacja: 13.02.2019 11:16
Foto: 50646583
Wpływ odżywiania na układ nerwowy dostrzegli już starożytni, tworząc maksymę: „Jesteś tym, co jesz”, przypisywaną zamiennie rzymskiemu filozofowi i poecie Lukrecjuszowi lub praojcu medycyny Hipokratesowi. Szkodliwy wpływ cukru na mózg ostatecznie potwierdził szereg badań przeprowadzonych przez kilka ostatnich lat. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego dowiedli, że fruktoza znajdująca się w owocach, warzywach i miodzie ogranicza zdolności poznawcze, zmniejszając zdolność mózgu do tworzenia nowych połączeń, a osoby spożywające duże jej ilości mają niższy poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego, niezbędnego do przyswajania nowych faktów i zapamiętywania informacji.
Powinniśmy jasno zdefiniować, które branże traktujemy jako strategiczne i w których mamy jeszcze realną szansę,...
Osoby ze stwardnieniem rozsianym, które są aktywne zawodowo, mogą skorzystać z prewencji rentowej ZUS, czyli z d...
– Kiedyś stwardnienie rozsiane kojarzyło się wyłącznie z wózkiem inwalidzkim. Dla wielu osób diagnoza oznaczała...
– Zróżnicowanie terapii zarówno pod względem skuteczności, jak i sposobu podania, pozwala dostosować leczenie do...
Polski bank z wyróżnieniem w kategorii Metaverse. Międzynarodowe jury doceniło innowacyjną kampanię Pekao dla młodych klientów.
Szpitale powiatowe domagają się korekty ustawy z 2022 r., która wprowadziła coroczne podwyżki minimalnych wynagr...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas