Czy białe mięso jest naprawdę zdrowsze niż czerwone?

Lekarze i dietetycy od lat nawołują, by radykalnie ograniczyć obecność czerwonego mięsa w diecie, ponieważ jego jedzenie zwiększa ryzyko miażdżycy. Od takich oskarżeń wolne było natomiast mięso białe. Aż do teraz.

Aktualizacja: 08.06.2019 14:25 Publikacja: 06.06.2019 13:05

Czy eskalopki z piersi kurczaka rzeczywiście są zdrowszą alternatywą dla krwistego steku?

Czy eskalopki z piersi kurczaka rzeczywiście są zdrowszą alternatywą dla krwistego steku?

Foto: Adobe Stock

Wyniki najnowszych badań, opublikowanych na początku czerwca w American Journal of Clinical Nutrition, kwestionują panujące powszechnie przekonanie, że jedzenie białego mięsa, np. z kurczaka lub indyka, jest zdrowsze, niż spożywanie wołowiny czy wieprzowiny.

Za tym, że o jedzeniu czerwonego mięsa lepiej zapomnieć, przemawiają dziesiątki badań przeprowadzonych przez najlepsze ośrodki naukowe na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdrowie
Europa potrzebuje popytu na innowacje
Zdrowie
Nowe świadczenie dla pacjentów z SM
Zdrowie
Stwardnienie rozsiane to nie wyrok
Zdrowie
SM nie musi oznaczać niepełnosprawności
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Zdrowie
Waldemar Malinowski, prezes OZPSP: Bez korekty ustawy podwyżkowej wszystko się zawali, łącznie z NFZ-em