Naukowcy mają mocne dowody na to, że duże spożycie warzyw i owoców znacząco redukuje nie tylko zagrożenie chorobami sercowo-naczyniowymi, ale także nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą i otyłością. Co równie ważne, zmniejsza też zachorowania na nowotwory złośliwe.
Dane z ostatnich badań naukowych zaprezentowane w czasie konferencji w Instytucie Żywności i Żywienia „Jak owoce i warzywa wpływają na zdrowie Polaków" jednoznacznie mówią, że codzienne spożycie jednej–trzech porcji warzyw i owoców zmniejsza aż o 14 proc. ryzyko zachorowania na nowotwór i przedwczesnego zgonu z powodu udaru mózgu czy zawału serca.
Instytut Żywności i Żywienia, zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie podzielonych na pięć porcji. Jedną z nich może być szklanka soku.
– Sytuacja zmienia się jednak radykalnie na naszą korzyść – tłumaczy dyr. Instytutu prof. Mirosław Jarosz – kiedy spożywamy nie pięć, ale siedem porcji. Wówczas ryzyko udaru i zawału maleje nie o 14 proc., ale aż o ponad jedną trzecią. Spożywanie ponad siedmiu porcji – za porcję uważamy ilość odpowiadającą 80–100 g – powoduje spadek ryzyka aż o 42 proc.
Statystyka potwierdza te badania. Wyraźny wzrost spożycia warzyw i owoców w Polsce spowodował w ciągu ostatnich kilkunastu lat zmniejszenie zachorowalności na raka trzustki, wątroby i pęcherzyka żółciowego.