Reklama

Jemy za mało warzyw i owoców

Liczy się nie tylko ilość spożywanych dziennie warzyw i owoców, ale także liczba porcji w ciągu dnia. Minimum to 400 gramów dziennie.

Publikacja: 16.03.2015 20:07

Pięć porcji dziennie to minimum – przekonują dietetycy

Pięć porcji dziennie to minimum – przekonują dietetycy

Foto: 123RF

Naukowcy mają mocne dowody na to, że duże spożycie warzyw i owoców znacząco redukuje nie tylko zagrożenie chorobami sercowo-naczyniowymi, ale także nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą i otyłością. Co równie ważne, zmniejsza też zachorowania na nowotwory złośliwe.

Dane z ostatnich badań naukowych zaprezentowane w czasie konferencji w Instytucie Żywności i Żywienia „Jak owoce i warzywa wpływają na zdrowie Polaków" jednoznacznie mówią, że codzienne spożycie jednej–trzech porcji warzyw i owoców zmniejsza aż o 14 proc. ryzyko zachorowania na nowotwór i przedwczesnego zgonu z powodu udaru mózgu czy zawału serca.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Zdrowie
Pedagożka tłumaczy: ADHD u kobiet wygląda inaczej
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
psychologia
Czym jest ADHD burnout i maska ADHD – wyjaśnia psycholożka Monika Kotlarek
Zdrowie
Polski system „zgubił” kilkuset lekarzy z Ukrainy
Zdrowie
21. Forum Rynku Zdrowia już w poniedziałek
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Zdrowie
Kobiety z ADHD żyją latami bez diagnozy. Nowe badanie pokazuje skalę problemu
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama