Reklama

Jemy za mało warzyw i owoców

Liczy się nie tylko ilość spożywanych dziennie warzyw i owoców, ale także liczba porcji w ciągu dnia. Minimum to 400 gramów dziennie.

Publikacja: 16.03.2015 20:07

Pięć porcji dziennie to minimum – przekonują dietetycy

Pięć porcji dziennie to minimum – przekonują dietetycy

Foto: 123RF

Naukowcy mają mocne dowody na to, że duże spożycie warzyw i owoców znacząco redukuje nie tylko zagrożenie chorobami sercowo-naczyniowymi, ale także nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą i otyłością. Co równie ważne, zmniejsza też zachorowania na nowotwory złośliwe.

Dane z ostatnich badań naukowych zaprezentowane w czasie konferencji w Instytucie Żywności i Żywienia „Jak owoce i warzywa wpływają na zdrowie Polaków" jednoznacznie mówią, że codzienne spożycie jednej–trzech porcji warzyw i owoców zmniejsza aż o 14 proc. ryzyko zachorowania na nowotwór i przedwczesnego zgonu z powodu udaru mózgu czy zawału serca.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Zdrowie
In vitro to szansa na dziecko dla osób z niepłodnością
Zdrowie
Recepta na konkurencyjność przemysłu farmaceutycznego
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Zdrowie
Innowacje w opiece zdrowotnej jako katalizator konkurencyjności
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Zdrowie
Pedagożka tłumaczy: ADHD u kobiet wygląda inaczej
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama