Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 16.03.2015 20:07 Publikacja: 16.03.2015 20:07
Pięć porcji dziennie to minimum – przekonują dietetycy
Foto: 123RF
Naukowcy mają mocne dowody na to, że duże spożycie warzyw i owoców znacząco redukuje nie tylko zagrożenie chorobami sercowo-naczyniowymi, ale także nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą i otyłością. Co równie ważne, zmniejsza też zachorowania na nowotwory złośliwe.
Dane z ostatnich badań naukowych zaprezentowane w czasie konferencji w Instytucie Żywności i Żywienia „Jak owoce i warzywa wpływają na zdrowie Polaków" jednoznacznie mówią, że codzienne spożycie jednej–trzech porcji warzyw i owoców zmniejsza aż o 14 proc. ryzyko zachorowania na nowotwór i przedwczesnego zgonu z powodu udaru mózgu czy zawału serca.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Alkohol i nikotyna wywołują negatywne skutki zdrowotne, społeczne i ekonomiczne. W jaki sposób przeciwdziałać te...
Skumulowane koszty ustawy o minimalnym wynagrodzeniu dla pracowników ochrony zdrowia w tym roku pochłoną jedną c...
Każdego dnia w Polsce 160 osób umiera przedwcześnie z powodu otyłości. Choroba powoduje ponad 200 powikłań, z kt...
Czy jedzenie późno w ciągu dnia rzeczywiście utrudnia utratę wagi? To pytanie pojawia się często, gdy ktoś chce...
Europejski przemysł farmaceutyczny to sektor globalnie konkurencyjny. Wchodzimy jednak w bardzo wymagający okres...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas