„Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie” – przyznaje resort zdrowia i postanawia systemowo uporządkować standard posiłków w lecznicach. Projekt rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach, który trafił do konsultacji publicznych, zakłada, że po ocenie stanu odżywienia pacjenta i uwzględniając jego potrzeby, zdecyduje o rodzaju stosowanej diety, czasie jej trwania oraz zalecanych indywidualnych modyfikacjach.
Wprowadza też wymagania obowiązujące przy prowadzeniu żywienia zbiorowego typu zamkniętego w szpitalach, które określają kody i nomenklaturę diet szpitalnych, rodzaje, charakterystykę, środki spożywcze oraz wartość odżywczą i energetyczną diet, a także wzór karty żywienia szpitalnego.
Autorzy projektu przyznają, że prawidłowa dieta zapewnia poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych. A także że inspiracją do wsparcia szpitali w żywieniu pacjentów były wyniki kontroli NIK z 2018 r., która wykazała szereg nieprawidłowości. Najczęściej powtarzającymi się błędami medycznymi było nieprawidłowe zbilansowanie jadłospisów, mały udział źródeł pełnowartościowego białka zwierzęcego, zbyt dużo produktów o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu, za niska wartość kaloryczna diet, zawyżona wartość soli, a także nieprawidłowy rozkład energii na poszczególne posiłki.
Kontrolerzy NIK zwrócili także uwagę na niejednolite nazewnictwo diet w szpitalach, które swoje nazwy czerpały od nazw narządów (np. dieta trzustkowa czy wątrobowa) lub jednostek chorobowych (cukrzycowa lub atopowa).
Etap legislacyjny: konsultacje publiczne