Posiłki w polskich szpitalach mają już nie być tematem memów

Posiłki w polskich szpitalach są częstym tematem memów. Ministerstwo chce to zmienić i wprowadza rozporządzenie ws. żywienia w szpitalach.

Publikacja: 18.03.2022 13:02

Posiłki w polskich szpitalach mają już nie być tematem memów

Foto: PAP/Łukasz Gągulski

„Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie” – przyznaje resort zdrowia i postanawia systemowo uporządkować standard posiłków w lecznicach. Projekt rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach, który trafił do konsultacji publicznych, zakłada, że po ocenie stanu odżywienia pacjenta i uwzględniając jego potrzeby, zdecyduje o rodzaju stosowanej diety, czasie jej trwania oraz zalecanych indywidualnych modyfikacjach.

Wprowadza też wymagania obowiązujące przy prowadzeniu żywienia zbiorowego typu zamkniętego w szpitalach, które określają kody i nomenklaturę diet szpitalnych, rodzaje, charakterystykę, środki spożywcze oraz wartość odżywczą i energetyczną diet, a także wzór karty żywienia szpitalnego.

Autorzy projektu przyznają, że prawidłowa dieta zapewnia poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych. A także że inspiracją do wsparcia szpitali w żywieniu pacjentów były wyniki kontroli NIK z 2018 r., która wykazała szereg nieprawidłowości. Najczęściej powtarzającymi się błędami medycznymi było nieprawidłowe zbilansowanie jadłospisów, mały udział źródeł pełnowartościowego białka zwierzęcego, zbyt dużo produktów o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu, za niska wartość kaloryczna diet, zawyżona wartość soli, a także nieprawidłowy rozkład energii na poszczególne posiłki.

Kontrolerzy NIK zwrócili także uwagę na niejednolite nazewnictwo diet w szpitalach, które swoje nazwy czerpały od nazw narządów (np. dieta trzustkowa czy wątrobowa) lub jednostek chorobowych (cukrzycowa lub atopowa).

Etap legislacyjny: konsultacje publiczne

Czytaj więcej

Szpitalne jedzenie powinno być lepsze za sprawą kontroli - MZ odpowiada RPO
Ochrona zdrowia
„Zero tolerancji” dla agresywnych pacjentów. Szpitale oczekują zmian prawnych
Ochrona zdrowia
Wyzwania dla opieki długoterminowej będą rosnąć
Ochrona zdrowia
Będzie ostrzejsza kara za napaść na lekarza lub ratownika medycznego
Ochrona zdrowia
Lipcowe podwyżki dla pracowników ochrony zdrowia. AOTMiT zaczyna szacować koszty
Ochrona zdrowia
Alternatywa dla sanatorium? Pacjent musi więcej zapłacić, ale wybiera czas i miejsce
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem