W poszukiwaniu minionego smaku
Proust niczego gotować ani nie umiał, ani nie musiał. Od tego była służba, ale to nie przeczy temu, że miał jedzenia wielką świadomość i posługiwał się nią...
Olej kokosowy oczyszczony z zarzutów
Przez lata umieszczano go na liście dietetycznych złoczyńców; dziś nazywa się go leczniczym darem natury i zdrowiem zaklętym w skorupie. Skąd ta zmiana?
Kucharz na polu bitwy
Nie ma chyba bardziej chłonnego od nas narodu, jeśli chodzi o fascynacje różnego rodzaju kuchniami - mówi Karol Okrasa, kucharz, współzałożyciel „Fundacji...
Gołąb to symbol mobbingu
Są ładne i milutkie, a przecież ludzie nie wnikają, jak wygląda życie pomiędzy tymi milusimi gołąbkami - mówi Andrzej Kruszewicz, ornitolog, dyrektor warsz...
Apetyt z ekranu
Dziś gotowanie w telewizji oznacza show. Jeśli chcemy poznać nowy przepis, zdecydowanie częściej wybieramy Internet.
Schabowy do lamusa
Jaki Polak będzie jadł surową rybę? Tylko ten z największymi aspiracjami i najlepszym zdaniem na swój temat. Sushi lubią Kuba Wojewódzki i – co wiedzą wtaj...
Do pracy by się szło
W przyszłości praca stanie się przywilejem dla nielicznych. Co począć z tymi, którzy jej nie dostaną? Najlepiej ich czymś zająć.