Reklama
Rozwiń

Aurora zaliczona, czyli spełnienie marzeń skrzypka

Janusz Wawrowski udowadnia, że muzyki uważanej za trudną można słuchać z autentyczną przyjemnością - pisze Jacek Marczyński

Raperka z Harlemu i reżyser z wieży Eiffla

Konkurencja stymuluje. Choć Free Form zawsze wyróżniała idea stojąca za festiwalem, z czasem zaczął on ginąć w bogatej ofercie imprezowej. Pospieszyli się...

Warszawskie Spotkania Teatralne - podsumowanie

Na 33. Warszawskich Spotkaniach Teatralnych ważne było nowe, czasem bulwersujące, odczytanie klasyki.

Sir Paul śpiewa Beatlesów w Brazylii

Piosenką „Eight Days A Week" z albumu „Beatles For Sale" Paul McCartney rozpoczął wczorajszy koncert na stadionie Mineirao w Belo Horizonte.

366 dni nieustannego słuchania

Miniony rok był dla mnie czasem coraz głębszego zapadania się w pejzaż dźwiękowy. Siedzę w nim po uszy i nie potrafię puścić go mimo uszu - pisze Krzysztof...

Camu camu – amazońska superjagoda

W rywalizacji o miano najbogatszego źródła naturalnej witaminy C acerola, guawa, czarna porzeczka, dzika róża i owoce acai muszą pokornie oddać laury rośli...

Zagrałem po królewsku

Wywiad z Jerzym Skolimowskim, który we włosko-polskiej superprodukcji Renzo Martinellego „Bitwa pod Wiedniem” wcielił się w króla Jana III Sobieskiego

Pomnik z czarnej płyty

Renesans winylowych longplayów zaowocował pierwszą w Polsce wystawą okładek naszych najsłynniejszych grafików: Rosława Szaybo i Stanisława Zagórskiego.

Śmierć czyha poza ulem

Populacja pszczół na świecie drastycznie się zmniejsza. Największym winowajcą są rolnicze chemikalia

Sułtan gitary i żubrówka

Mark Knopfler to wyjątkowa gwiazda: zamiast ekscesów lubi ciszę i spokój. Nie szczędzi też cierpkich słów branży muzycznej. Były lider Dire Straits zagra 8...

Diabeł ubiera się u Vreeland; reż. Lisa Immordino Vreeland w Planete

Historia kobiety o niezwykłej intuicji i osobowości. Kapitalnie opowiada o niej film dokumentalny "Diabeł ubiera się u Vreeland". Premiera dziś o 20.45 w P...

W poszukiwaniu minionego smaku

Proust niczego gotować ani nie umiał, ani nie musiał. Od tego była służba, ale to nie przeczy temu, że miał jedzenia wielką świadomość i posługiwał się nią...

Słowa w sieci: Piracki pomysł ?na szwedzki sklep

W Polsce jest już iTunes. Można korzystać z długo oczekiwanego serwisu streamingowego Spotify albo Deezer. Ale kiedy opowiedziałem o tym młodemu sąsiadowi,...

Olej kokosowy oczyszczony z zarzutów

Przez lata umieszczano go na liście dietetycznych złoczyńców; dziś nazywa się go leczniczym darem natury i zdrowiem zaklętym w skorupie. Skąd ta zmiana?

Kucharz na polu bitwy

Nie ma chyba bardziej chłonnego od nas narodu, jeśli chodzi o fascynacje różnego rodzaju kuchniami - mówi Karol Okrasa, kucharz, współzałożyciel „Fundacji...

Gołąb to symbol mobbingu

Są ładne i milutkie, a przecież ludzie nie wnikają, jak wygląda życie pomiędzy tymi milusimi gołąbkami - mówi Andrzej Kruszewicz, ornitolog, dyrektor warsz...

Apetyt z ekranu

Dziś gotowanie w telewizji oznacza show. Jeśli chcemy poznać nowy przepis, zdecydowanie częściej wybieramy Internet.

Schabowy do lamusa

Jaki Polak będzie jadł surową rybę? Tylko ten z największymi aspiracjami i najlepszym zdaniem na swój temat. Sushi lubią Kuba Wojewódzki i – co wiedzą wtaj...

Teatr Maryjski w Petersburgu otworzył podwoje

Prezydent Federacji Rosyjskiej Władimir Putin otworzył nowy gmach Teatru Maryjskiego w Petersburgu, jednej z najbardziej znanych scen operowych i baletowyc...

Do pracy by się szło

W przyszłości praca stanie się przywilejem dla nielicznych. Co począć z tymi, którzy jej nie dostaną? Najlepiej ich czymś zająć.