Nadarza się wyjątkowa okazja do poszerzenia swojej wiedzy dla wszystkich amatorów fotografii. W ramach wystawy „Dokumentalistki” Krzysztof Miękus wygłosi wykład na temat „Nowe tendencje w światowej fotografii dokumentalnej”. Autor jest znanym fotografem oraz specjalistą od fotografii dokumentalnej. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Pl. Małachowskiego 3 (sala kinowa), tel. 022 827 58 54, godz. 11 – 19.
—igse
fabryka zabawy - centrum maŁego czŁowieka
Czy rysowanie może sprawić radość dziecku, które rysować nie lubi? Sprawdzą to wszystkie maluchy (od trzech do sześciu lat), które przyjdą na zajęcia plastyczne. Dostaną pędzle, igłę z nitką, nożyczki i wszystko, co potrzebne jest, żeby przy pomocy rąk stworzyć wielkie dzieło. Na zajęciach rozwijać będą talenty i ćwiczyć podstawowe zdolności manualne, wykonując lub ozdabiając oryginalne przedmioty i zabawki. Ul. Bonifacego 81a, tel. 022 428 55 39, godz. 16.
Laurka dla Mamy - Centrum Rozwoju Dziecka Bajkolandia
Własnoręcznie wykonane przestrzenne kwiatki i niepowtarzalna biżuteria to prezenty dla mamy na zbliżający się Dzień Matki. Wszystkie maluchy (od lat trzech do sześciu), które wezmą udział w warsztatach, będą mogły obdarować nimi swoje mamy w Dniu Matki. Każda na pewno bardzo się ucieszy. Konieczne zapisy. Ul. Pod Lipą 1, tel. 022 213 95 59, godz. 16.30 – 18.
SzkóŁka szachowa - DK Rakowiec
Chcesz wygrać z tatą albo z dziadkiem? Najlepiej to zrobić w szachy. Żeby jednak dać im mata, trzeba sporo się nauczyć. Uda się to, jeśli grać będziesz z lepszymi od siebie. Uczestnicy zajęć poznają tu tajniki tej królewskiej gry i nauczą się rozgrywać partie na zegar. Ul. Wiślicka 8, tel. 022 823 66 72, godz. 16.30 – 21.45.
—tr
Lanczowisko - Waga Jedzenia
Już działa Lanczowisko, restauracja należąca do sieci Polskie Jadło Jana Kościuszki. To bar samoobsługowy. Jedzenie nabieramy, podchodząc do stanowisk. Do wyboru są gotowane warzywa, ziemniaki, kotlety, pierogi, sałatki warzywne, makaron. Każdego dnia serwowane są także potrawy określonej kuchni świata, np. meksykańskie chilli con carne, quesadilla i udka kurze na ostro. Obowiązuje jedna cena za wszystko: 2,39 zł za 10 dag jedzenia. Po godzinie 17 wszystko kosztuje pół ceny. Osobno sprzedawane są koktajle mleczne, soki i napoje zimne. Na miejscu działa także sklep z tradycyjnymi wyrobami sieci Polskie Jadło – pasztetami, kiełbasą, konfiturami i chlebem wypiekanym w piecu opalanym drewnem. Ul. Marynarska 13.
Zapiecek
W restauracji Zapiecek na Nowym Mieście otwarto ogródek letni. Zjemy nowe, wiosenne dania, m.in. chłodnik, żeberka wieprzowe z buraczkami czy pierożki z owocami sezonowymi. Poza tym dostaniemy tu wiele rodzajów pierogów, np. ruskie, z kaszanką, z soczewicą, z serem, z jabłkami, ze śliwkami suszonymi, z makiem i bakaliami. Porcja złożona z 11 sztuk kosztuje 17,90 zł, za 8 sztuk zapłacimy 15,50 zł, za 5 – 11,50 zł, dokładka (4 sztuki) kosztuje 7,50 zł. Rano można tu przyjść na śniadanie, zamówimy jajecznicę na maśle (9 zł), z bekonem (12,90 zł), z szynką (12,90 zł) lub z pomidorami (11,90 zł). W Zapiecku można wziąć udział w warsztatach lepienia pierogów. Ul. Freta 1, tel. 022 831 61 90.
—mq