Dowódca WOT odchodzi ze stanowiska. Nieoficjalnie: Czeka go awans

Gen. Wiesław Kukuła, dowódca Wojsk Obrony Terytorialnej, za dwa dni odejdzie ze stanowiska. Onet podaje, że następcą gen. Kukuły będzie gen. Maciej Klisz, dotychczasowy zastępca szefa WOT.

Publikacja: 19.12.2022 10:40

Gen. Wiesław Kukuła

Foto: Jan Dzban, PAP

Gen. Kukuła nie żegna się jednak z mundurem - w lutym ma zostać dowódcą generalnym rodzajów sił zbrojnych, zastąpi na tym stanowisku odchodzącego do cywila gen. Jarosława Mikę - podaje Onet.

Gen. Kukuła był związany z WOT od początku istnienia tej formacji. Na początku był szefem sztabu, potem został dowódcą WOT - to ostatnie stanowisko zajmował przez dwie trzyletnie kadencje.

Nowa brygada WOT ma bronić Warszawy. To realizacja „oczekiwań mieszkańców stolicy”

W środę gen. Klisz ma zostać w Pałacu Prezydenckim nominowany na nowego dowódcę Wojsk Obrony Terytorialnej.

Gen. Klisz to były szef sztabu WOT. 14 sierpnia 2020 roku został zastępcą dowódcy Wojsk Obrony Terytorialnej.

Gen. Wiesław Kukuła był związany z WOT od początku istnienia tej formacji

Nowy dowódca WOT przez większą część służby był związany z wojskami specjalnymi. Brał udział m.in. w misji w Afganistanie.

Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych, które obejmie gen. Kukuła, to jedna z trzech najważniejszych instytucji w polskiej armii. Zadaniem tego dowództwa jest przygotowanie żołnierzy i sprzętu do wykorzystania w czasie wojny. Zajmuje się też m.in. przygotowaniem systemu mobilizacyjnego na czas wojny i szkoleniem rezerw.

Burzowe chmury nad Mariuszem Błaszczakiem. Wniosek do prokuratury
Amerykanie przerzucają wojsko do Europy. Ruszyły ćwiczenia Defender-24
Zmienia się nadzór nad WOT. Terytorialsi będą gotowi do walki
Wojsko
Co wojsko testuje na granicy? Nowe rozwiązanie polskich podchorążych
Wojsko
Do czego jest nam potrzebna bomba atomowa?