Reklama

Francja: Właściciel restauracji musi zapłacić podatek za jedzenie we własnym lokalu

Właściciela restauracji w południowej Francji ukarano nakazem zapłaty 13 tys. euro, ponieważ on i jego żona gotowali i jedli posiłki w prowadzonej przez siebie restauracji.

Aktualizacja: 31.10.2019 17:39 Publikacja: 31.10.2019 17:20

Francja: Właściciel restauracji musi zapłacić podatek za jedzenie we własnym lokalu

Foto: adobestock

qm

Patrick Coudert, który wraz z żoną prowadzi restaurację Maxim w nadmorskiej miejscowości Gruissan w departamencie Aude, otrzymał polecenie zapłaty 13 tys. euro na rzecz URSSAF (Union de Recouvrement des Cotisations de Sécurité sociale et d’Allocations Familiales – urząd pobierający składki na ubezpieczenie społeczne i świadczenia rodzinne, czyli odpowiednik polskiego ZUS-u).

Restauratorowi powiedziano, że jedzenie we własnej restauracji jest uważane za rodzaj korzyści - i dlatego podlega opodatkowaniu. Francuskie prawo zobowiązuje wszystkich restauratorów do zapewnienia jedzenia swoim pracownikom w miejscu pracy. W tym kontekście URSSAF założył, że Coudertowie jedzą lunch i kolację we własnej restauracji.

- Inspektorzy patrzą na cenę najtańszego posiłku w menu i mnożą go przez liczbę dni przepracowanych w danym czasie, nie zapominając o podatkach - powiedział Patrick Cabrol, księgowy Couderta, w rozmowie z lokalnym dziennikiem "l’Indépendant".

Władze początkowo zażądały zapłaty 24 tys. euro za osiągniętą korzyść, za posiłki spożywane w 2016 i 2017 r. - Początkowo inspektor policzył mi, że mam w menu posiłki o wartości 23 euro. Przekonałem go do obniżki najpierw do 17 euro, a następnie 14 euro - wyjaśniał Coudert. Jak to zrobił? Zwrócił uwagę inspektorowi, że lunchowe menu zawiera deser, z którego on nie korzystał. Później dowiódł także, że były dni, gdy nie było go w restauracji, nie można więc kazać mu płacić za niezjedzone posiłki. - Ta sytuacja ma wpływ na mój biznes. Gdyby mi się to przydarzyło w zeszłym roku, musiałbym zamknąć restaurację - mówił właściciel lokalu.

URSSAF nie po raz pierwszy w ostatnim czasie krytykowany jest za absurdalne decyzje. Niedawno Słynny francuski szef kuchni Arnaud Bloquel również został zmuszony do zapłaty 14 tys. euro za jedzenie w swoich dwóch restauracjach na wyspie Gwadelupa.

Reklama
Reklama

Decyzje francuskiego ZUS-u wzbudziły takie kontrowersje, że włąścicieli restauracji wziął w obronę Gérald Darmanin, minister ds. wydatków publicznych. "Tak, absurdalna sytuacja wynikająca z przestarzałego przepisu! Jak najszybciej zaproponuję wraz z ministrem zdrowia Agnes Buzyn, że go zmienimy i poproszę URSSAF o ponowne rozpatrzenie sprawy tego szefa kuchni” - napisał na Twitterze.

Społeczeństwo
Finlandia dopuszcza polowania na wilki. Czy inne kraje UE pójdą jej śladem?
Społeczeństwo
Strzelanina na plaży Bondi. Kim jest bohater, który mógł uratować nawet setki osób?
Społeczeństwo
Samolot pasażerski prawie zderzył się z maszyną wojskową USA. „To oburzające”
Społeczeństwo
Kibice rozczarowani wizytą Leo Messiego w Kalkucie. Wdarli się na boisko i zdemolowali stadion
Społeczeństwo
Ultrabogacze podbijają świat. I nadal się bogacą
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama