Reklama
Rozwiń

W Japonii banana będzie można zjeść ze skórką

Japońskie gospodarstwo używa metody nazywanej "pobudzaniem przez odmrażanie”, aby wyhodować banany, które mają bardziej miękką, jadalną skórę.

Aktualizacja: 21.02.2018 15:06 Publikacja: 21.02.2018 15:00

W Japonii banana będzie można zjeść ze skórką

Foto: AdobeStock

adm

D&T Farm wyjaśnia, że metoda ta przewiduje powolne schładzanie komórek bananów do temperatury -60 C przed odmrożeniem ich. - Owoc został stworzony w wyniku badań przeprowadzonych przez Setsuzo Tanaka, który długo pracował nad tym w ramach swojego hobby - poinformował rzecznik gospodarstwa. - Motywacją do rozwoju projektu był fakt, że chciał on zjeść banana, który byłby pyszny i „bezpieczny”. Ludzie mogą jeść je ze skórką, gdyż są uprawiane organicznie, bez użycia chemikaliów - dodał. 

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Społeczeństwo
Czy w Ząbkach doszło do aktu dywersji? Jest komentarz rzecznika MSWiA
Społeczeństwo
Zakaz alkoholu na stacjach paliw nie dzieli Polaków
Społeczeństwo
Państwo w państwie. Wybuch gazu, lata tułaczki i walka z urzędnikami
Społeczeństwo
Jacek Kastelaniec: Antysemityzm, a także niechęć do migrantów biorą się z obojętności
Społeczeństwo
Reportaż ze Słubic: Granice cierpliwości