Reklama

W Japonii banana będzie można zjeść ze skórką

Japońskie gospodarstwo używa metody nazywanej "pobudzaniem przez odmrażanie”, aby wyhodować banany, które mają bardziej miękką, jadalną skórę.

Aktualizacja: 21.02.2018 15:06 Publikacja: 21.02.2018 15:00

W Japonii banana będzie można zjeść ze skórką

Foto: AdobeStock

adm

D&T Farm wyjaśnia, że metoda ta przewiduje powolne schładzanie komórek bananów do temperatury -60 C przed odmrożeniem ich. - Owoc został stworzony w wyniku badań przeprowadzonych przez Setsuzo Tanaka, który długo pracował nad tym w ramach swojego hobby - poinformował rzecznik gospodarstwa. - Motywacją do rozwoju projektu był fakt, że chciał on zjeść banana, który byłby pyszny i „bezpieczny”. Ludzie mogą jeść je ze skórką, gdyż są uprawiane organicznie, bez użycia chemikaliów - dodał. 

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Społeczeństwo
Kocia wolność czy miejskie zagrożenie? Wypuszczanie kotów to problem dla zwierząt i przyrody
Społeczeństwo
„To może być zapowiedź radykalnej zmiany nastrojów”. Socjolog komentuje najnowszy sondaż
Społeczeństwo
Niechciani pasażerowie metra. W siedzeniach zalęgły się pluskwy?
Społeczeństwo
Krzysztof Ruchniewicz: Nie domagam się zwrotu dóbr kultury Niemcom
Reklama
Reklama