Reklama
Rozwiń
Reklama

100 tysięcy domowych piwowarów w Polsce

- Szacuje się, że w naszym kraju jest ok. 100 tys. piwowarów domowych. To ruch działający prężniej niż w Niemczech czy Czechach - mówi Tomasz Kopyra, piwowar i znawca browarów, bloger.

Aktualizacja: 20.09.2018 23:40 Publikacja: 20.09.2018 18:41

100 tysięcy domowych piwowarów w Polsce

Foto: mat. pras.

"Rzeczpospolita": Domowe warzenie piwa to skomplikowany proces?

Tomasz Kopyra: Nie, stopień trudności można porównać do tego przy gotowaniu zupy. Z tą różnicą, że po czynnościach w kuchni, które zajmują od dwóch do ośmiu godzin, następują procesy fermentacji i leżakowania trwające łącznie minimum dwa tygodnie. Następnie piwo butelkujemy i prowadzimy powtórną fermentację, by je nagazować – to kolejne dwa tygodnie. Jeżeli piwo jest lekkie i wszystko przebiegnie sprawnie, możemy cieszyć się nim nawet po czterech tygodniach. Ale przeważnie jest to osiem–dziesięć tygodni.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Społeczeństwo
Sondaż. Co zrobimy w obliczu wojny? Ilu Polaków wyjedzie, kto wstąpi do wojska?
Społeczeństwo
Dwie dzielnice Warszawy z nocnym zakazem sprzedaży alkoholu. Rusza „pilotaż” ratusza
Społeczeństwo
Jacek Bartosiak jednak doktorem. Mamy decyzję w jego sprawie
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Piłka nożna
Transmisja meczu Litwa-Polska zakłócona? „Obca ingerencja”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama