Rz: Cydr, sidra, jabłecznik... wino jabłkowe podbija polski rynek. Jabłka to dobry surowiec na wino?
Elżbieta Pawłowska
: Bardzo dobry. Mamy w Polsce naprawdę dużo jabłek, i to dobrych odmian. Są one wysokiej jakości i mają odpowiedni stosunek cukrów do kwasu – nie są ani mdłe, ani za słodkie. Jabłka i inne owoce mają jednak mniejszą zawartości ekstraktu niż winogrona, więc jeśli chce się uzyskać mocniejsze wino owocowe, to proces fermentacji należy wspomóc cukrem.
Jabłka na cydr się dosładza?
Czasem dla smaku, ale nie jest to potrzebne, bo cydr tym się różni od klasycznego wina, że z założenia ma niższą zawartość alkoholu. Może mieć od 2 proc. do 8 proc. alkoholu, z tym że nasze cydry mają zazwyczaj do 5 proc., bo wtedy płaci się w Polsce niższą akcyzę. Ale to dobrze, że są lekkie, bo dzięki temu są też orzeźwiające i sprawdzają się podczas letnich upałów.