- Non stop od trzech lat szukamy personelu - powiedział Raue w rozmowie z agencją dpa. Brak rąk do pracy to największy problem w jego restauracjach. Według kucharza wciąż spadająca liczba chętnych do szkól zawodowych to dramat dla jego branży, nie ma fachowców. - Potrzebujemy więc ludzi z zewnątrz, których możemy zaprosić do naszego kraju, którzy są chętni do pracy i chcą się integrować - powiedział Tim Raue.

Tim Raue to jeden z najbardziej znanych niemieckich szefów kuchni. Jego autorska restauracja Tim Raue ma dwie gwiazdki Michelina. Jest też znany z programów telewizyjnych "Deutschlands Meisterkoch", "Kitchen Impossible" i "The Taste", a w 2017 roku powstał film dokumentalny o nim w trzecim sezonie "Chef's Table", który można obejrzeć w serwisie Netflix.

Kilka miesięcy temu Raue otworzył kolejna restaurację Villa Kellermann - tym razem w Poczdamie pod Berlinem, nad samym Heiligen See.