Polscy drobiarze postawili na eksport. Dziś za to płacą

Kryzys uderza w producentów drobiu. Ptasia grypa zamknęła część rynków już na początku roku, a odbiorców w Unii poraził koronawirus. Bez gastronomii i hoteli nie ma komu sprzedawać mięsa.

Aktualizacja: 07.05.2020 06:35 Publikacja: 06.05.2020 21:00

Polscy drobiarze postawili na eksport. Dziś za to płacą

Foto: Adobe Stock

Od marca ceny tuszek kurczaka runęły w Polsce o 40 proc., a spadki mocno wyprzedziły średnią unijną, która jest na poziomie 6,7 proc. Rodzima branża płaci dziś za uzależnienie od eksportu, ponieważ za granicą polski drób trafiał głównie na talerze w restauracjach, a te w całej Europie są zamknięte. Ptasia grypa też dokłada swoje i zamyka rynki pozaunijne. Pandemia mocno zmieni polski rynek drobiu.

Po okazyjnych cenach

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Rolnictwo
FAO: kawa będzie droga. Amerykanie nie chcą nowych ceł
Rolnictwo
Jaja są tak drogie, że Amerykanie przemycają je z Meksyku
Rolnictwo
Susza już przesądzona. Polska wchodzi w wiosnę z deficytem wody i groźbą wyższych cen
Rolnictwo
Targi, które napędzają branżę rolniczą od 30 lat
Materiał Promocyjny
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Rolnictwo
Kury nioski na złotej emeryturze w gaju oliwnym
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń