Kucharz na polu bitwy
Nie ma chyba bardziej chłonnego od nas narodu, jeśli chodzi o fascynacje różnego rodzaju kuchniami - mówi Karol Okrasa, kucharz, współzałożyciel „Fundacji...
Gołąb to symbol mobbingu
Są ładne i milutkie, a przecież ludzie nie wnikają, jak wygląda życie pomiędzy tymi milusimi gołąbkami - mówi Andrzej Kruszewicz, ornitolog, dyrektor warsz...
Schabowy do lamusa
Jaki Polak będzie jadł surową rybę? Tylko ten z największymi aspiracjami i najlepszym zdaniem na swój temat. Sushi lubią Kuba Wojewódzki i – co wiedzą wtaj...
Apetyt z ekranu
Dziś gotowanie w telewizji oznacza show. Jeśli chcemy poznać nowy przepis, zdecydowanie częściej wybieramy Internet.
Do pracy by się szło
W przyszłości praca stanie się przywilejem dla nielicznych. Co począć z tymi, którzy jej nie dostaną? Najlepiej ich czymś zająć.
Smakosze
Czy będąc smakoszem, trzeba być świnią? Na pewno można. Pokazał to cudownie Umberto Eco w najnowszej powieści „Cmentarz w Pradze".
Wstąpienie do seminarium wymaga odwagi
Model powołań kapłańskich w Polsce się zmienia. To, że rośnie średnia wieku kandydatów do seminariów, rektorzy tych uczelni zauważają od jakiegoś czasu. Do...