Reklama

Optymizm producentów żywności znowu lekko w górę

Trzeci kwartał z rzędu rosną wskaźniki optymizmu firm spożywczych. Choć wciąż daleko do poziomów sprzed pandemii, to poprawa cieszy.

Publikacja: 09.03.2021 21:00

Optymizm producentów żywności znowu lekko w górę

Foto: Adobe Stock

Indeks opracowywany przez Food Research Institute w lutym wyniósł 56,2 pkt, ponad 3 pkt więcej niż w listopadzie 2020 r. i o ponad 5 pkt więcej niż w lipcu 2020 r. Wskaźnik powyżej 50 pkt oznacza poprawę nastrojów. – Największy pesymizm obserwowaliśmy w wakacje, kilka miesięcy po wybuchu pandemii. Od tego czasu nastroje stopniowo się poprawiają – mówi Dariusz Chołost, general manager w Food Research Institute.

W styczniu 2020 r. wskaźnik wynosił 67,4 pkt, przestrzeń do odrobienia jest spora. 29 proc. menedżerów przewiduje, że za kwartał sytuacja ich firmy poprawi się w stosunku do obecnej, przeciwnego zdania jest co piąty, a połowa nie spodziewa się zmian. – Popyt z branży HoReCa pozostaje ograniczony, a kolejne fale pandemii odsuwają w czasie „odmrożenie" gospodarek w państwach UE – mówi Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego w Santander Bank Polska. – Wyniki branży wskazują, że przedsiębiorstwa coraz lepiej radzą sobie w warunkach covidu, a program szczepień daje szanse na trwałą stabilizację sytuacji, być może już w drugiej połowie roku – dodaje.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Przemysł spożywczy
Pozew żony Henryka Kani blokuje spłatę 880 mln zł długów. Czeka 583 wierzycieli
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Materiał Promocyjny
Rynek europejski potrzebuje lepszych regulacji
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Wiedza, która trafia w punkt. Prosto do Ciebie. Zamów już dziś!
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama