Optymizm producentów żywności znowu lekko w górę

Trzeci kwartał z rzędu rosną wskaźniki optymizmu firm spożywczych. Choć wciąż daleko do poziomów sprzed pandemii, to poprawa cieszy.

Publikacja: 09.03.2021 21:00

Optymizm producentów żywności znowu lekko w górę

Foto: Adobe Stock

Indeks opracowywany przez Food Research Institute w lutym wyniósł 56,2 pkt, ponad 3 pkt więcej niż w listopadzie 2020 r. i o ponad 5 pkt więcej niż w lipcu 2020 r. Wskaźnik powyżej 50 pkt oznacza poprawę nastrojów. – Największy pesymizm obserwowaliśmy w wakacje, kilka miesięcy po wybuchu pandemii. Od tego czasu nastroje stopniowo się poprawiają – mówi Dariusz Chołost, general manager w Food Research Institute.

W styczniu 2020 r. wskaźnik wynosił 67,4 pkt, przestrzeń do odrobienia jest spora. 29 proc. menedżerów przewiduje, że za kwartał sytuacja ich firmy poprawi się w stosunku do obecnej, przeciwnego zdania jest co piąty, a połowa nie spodziewa się zmian. – Popyt z branży HoReCa pozostaje ograniczony, a kolejne fale pandemii odsuwają w czasie „odmrożenie" gospodarek w państwach UE – mówi Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego w Santander Bank Polska. – Wyniki branży wskazują, że przedsiębiorstwa coraz lepiej radzą sobie w warunkach covidu, a program szczepień daje szanse na trwałą stabilizację sytuacji, być może już w drugiej połowie roku – dodaje.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego