Europejczykom grozi niedobór warzyw i owoców

Według przedsiębiorców z branży spożywczej dostawy świeżych owoców i warzyw w Europie mogą maleć, ponieważ pandemia koronawirusa utrudnia globalny ruch produktów i brakuje ludzi potrzebnych do zbiorów – podaje „The Independent”.

Aktualizacja: 27.03.2020 18:24 Publikacja: 27.03.2020 14:42

Europejczykom grozi niedobór warzyw i owoców

Foto: Adobe Stock

Rządy państw europejskich rozważają różne ułatwienia dla firm, aby zapewnić sprawny przepływ towarów najbardziej potrzebnych. Prawdopodobnym wydaje się utworzenie „green lanes”, czyli wydzielonych „zielonych” pasów na drogach transportowych, które zapewniłyby bezproblemowe dostawy żywności między państwami. Przedsiębiorcy chcą również rozluźnienia prawa migracyjnego oraz zatrudnienie pracowników, którzy w wyniku epidemii stracili pracę.

Właściciele supermarketów w Europie informują, że wciąż otrzymują większość produktów, ale zaczynają pojawiać się problemy. Na przykład w Kenii, która jest głównym dostawcą fasolki szparagowej i groszku do Europy, przez kłopoty z logistyką uniemożliwiające realizację dostaw na przymusowy urlop odesłano ponad połowę pracowników sektora, a dostawcy podwyższyli ceny produktów na eksport trzykrotnie.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego