Europejczykom grozi niedobór warzyw i owoców

Według przedsiębiorców z branży spożywczej dostawy świeżych owoców i warzyw w Europie mogą maleć, ponieważ pandemia koronawirusa utrudnia globalny ruch produktów i brakuje ludzi potrzebnych do zbiorów – podaje „The Independent”.

Aktualizacja: 27.03.2020 18:24 Publikacja: 27.03.2020 14:42

Europejczykom grozi niedobór warzyw i owoców

Foto: Adobe Stock

Rządy państw europejskich rozważają różne ułatwienia dla firm, aby zapewnić sprawny przepływ towarów najbardziej potrzebnych. Prawdopodobnym wydaje się utworzenie „green lanes”, czyli wydzielonych „zielonych” pasów na drogach transportowych, które zapewniłyby bezproblemowe dostawy żywności między państwami. Przedsiębiorcy chcą również rozluźnienia prawa migracyjnego oraz zatrudnienie pracowników, którzy w wyniku epidemii stracili pracę.

Właściciele supermarketów w Europie informują, że wciąż otrzymują większość produktów, ale zaczynają pojawiać się problemy. Na przykład w Kenii, która jest głównym dostawcą fasolki szparagowej i groszku do Europy, przez kłopoty z logistyką uniemożliwiające realizację dostaw na przymusowy urlop odesłano ponad połowę pracowników sektora, a dostawcy podwyższyli ceny produktów na eksport trzykrotnie.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”