Reklama

Skala marnotrawienia żywności poraża

W Polsce marnuje się rocznie blisko 5 mln ton żywności, a za największą część z tego, bo aż blisko 3 mln ton, odpowiadają konsumenci. Tymczasem skalę tego procederu można łatwo ograniczyć.

Aktualizacja: 23.06.2021 11:05 Publikacja: 22.06.2021 21:00

Skala marnotrawienia żywności poraża

Foto: Adobe Stock

Unia Europejska nałożyła na wszystkie państwa członkowskie obowiązek ograniczenia o połowę skali marnotrawienia żywności do 2030 r. To poważne wyzwanie. Do jego realizacji zabrali się więc naukowcy i specjaliści od spraw żywienia.

Tak powstał projekt PROM, którego celem było i jest opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności, efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności. Projekt finansuje Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, a realizuje go konsorcjum w składzie: Federacja Polskich Banków Żywności, Instytut Ochrony Środowiska-Państwowy Instytut Badawczy, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Polskie Towarzystwo Technologów Żywności.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Przemysł spożywczy
Japoński gigant alkoholowy stracił szefa. W tle kłopoty z narkotykami
Reklama
Reklama