Gorzelnia whisky w Yamazaki, znajdująca się u podnóża zalesionych wzgórz koło dawnej stolicy Japonii, Kioto, nie ma nic wspólnego z dolinami Szkocji. Mimo jednak braku powiązań słynny brytyjski dziennikarz, pisarz, autor publikowanej co roku Biblii Whisky, Jim Murray uznał w swej „biblii 2015" Single Malt Sherry Cask 2013 z Yamazaki za najlepszy trunek w tej kategorii wśród ponad 1000 konkurentów.
Jim Murray (rocznik 1957) zaczął karierę zawodową od dziennikarstwa, ale po 13 latach odszedł w 1992 r. z Fleet Street i poświęcił się jako pierwszy na świecie pisaniu wyłącznie o whisky. W 1994 r. pojawił się pierwszy „Almanach Irlandzkiej Whisky", później kolejne publikacje, od 2003 r. ukazuje się co roku „Jim Murray's Whisky Bible". Autor z ekipą badaczy wyszukują kolejne trunki, on sam degustuje je i wycenia punktami w skali do 100 na podstawie 4 kryteriów (po 25 pkt): aromatu (nosa), smaku, dopracowania (finish) i równowagi (balance). W każdym nowym wydaniu Murray ocenia ok. 1000 nowych trunków albo wcześniej nieznanych mu; dotąd ocenił ok. 4 tys.
Pierwsza japońska whisky zawdzięcza swój sukces doskonałemu wykorzystaniu klimatu i wody, specjalnym beczkom i wyostrzonemu wyczuciu japońskiego podniebienia — twierdzi producent
W przepastnej piwnicy Yamazaki leżakuje 2 tys. beczek emitujących intensywny zapach w miarę dojrzewania trunku, bo oddychają wraz z kolejnymi porami roku produkując aromat wychwalany przez Murraya jako „niemal genialny nie do opisania". Główny specjalista od mieszania produktów destylacji w Beam Suntory, właścicielu Yamazaki, Shinji Fukuyo twierdzi, że gorące lata przyczyniają się do powstawania tego złożonego, głębokiego aromatu.
Woda używana przez destylarnię pochodzi ze studzien w pobliskim mieście, a wyróżnia się składem substancji mineralnych i miękkością, dojrzewanie trunku następuje w trudnych do zdobycia beczkach wykonanych z dębów z północnej Hiszpanii.