Japońska whisky najlepsza na świecie

Tego nie spodziewali się producenci i smakosze: brytyjski specjalista Jim Murray uznał, że whisky z gorzelni w Yamazaki jest najlepsza na świecie

Publikacja: 15.12.2014 11:14

Japońska whisky najlepsza na świecie

Japońska whisky najlepsza na świecie

Foto: Bloomberg

Gorzelnia whisky w Yamazaki, znajdująca się u podnóża zalesionych wzgórz koło dawnej stolicy Japonii, Kioto, nie ma nic wspólnego z dolinami Szkocji. Mimo jednak braku powiązań słynny brytyjski dziennikarz, pisarz, autor publikowanej co roku Biblii Whisky, Jim Murray uznał w swej „biblii 2015" Single Malt Sherry Cask 2013 z Yamazaki za najlepszy trunek w tej kategorii wśród ponad 1000 konkurentów.

Jim Murray (rocznik 1957) zaczął karierę zawodową od dziennikarstwa, ale po 13 latach odszedł w 1992 r. z Fleet Street i poświęcił się jako pierwszy na świecie pisaniu wyłącznie o whisky. W 1994 r. pojawił się pierwszy „Almanach Irlandzkiej Whisky", później kolejne publikacje, od 2003 r. ukazuje się co roku „Jim Murray's Whisky Bible". Autor z ekipą badaczy wyszukują kolejne trunki, on sam degustuje je i wycenia punktami w skali do 100 na podstawie 4 kryteriów (po 25 pkt): aromatu (nosa), smaku, dopracowania (finish) i równowagi (balance). W każdym nowym wydaniu Murray ocenia ok. 1000 nowych trunków albo wcześniej nieznanych mu; dotąd ocenił ok. 4 tys.

Pierwsza japońska whisky zawdzięcza swój sukces doskonałemu wykorzystaniu klimatu i wody, specjalnym beczkom i wyostrzonemu wyczuciu japońskiego podniebienia — twierdzi producent

W przepastnej piwnicy Yamazaki leżakuje 2 tys. beczek emitujących intensywny zapach w miarę dojrzewania trunku, bo oddychają wraz z kolejnymi porami roku produkując aromat wychwalany przez Murraya jako „niemal genialny nie do opisania". Główny specjalista od mieszania produktów destylacji w Beam Suntory, właścicielu Yamazaki, Shinji Fukuyo twierdzi, że gorące lata przyczyniają się do powstawania tego złożonego, głębokiego aromatu.

Woda używana przez destylarnię pochodzi ze studzien w pobliskim mieście, a wyróżnia się składem substancji mineralnych i miękkością, dojrzewanie trunku następuje w trudnych do zdobycia beczkach wykonanych z dębów z północnej Hiszpanii.

Popularność whisky w Japonii przeżywała różne koleje losu od czasu, gdy Masataka Taketsuru, syn producenta sake wrócił ze Szkocji w 1918 r. i przyczynił się do unieruchomienia 5 lat później pierwszej w Japonii destylarni w Yamazaki. Okres świetności przypadł na lata 80, gdy szkocka z wodą stała się nieodłącznym dodatkiem kultury biznesowej. Gdy w latach 90. nastąpiło pogorszenie gospodarki, sprzedaż whisky zmalała, konsumenci przestawili się na czysty alkohol i piwo.

Na przełomie stuleci wrócił popyt, bo modne stały się znów highballe, koktajle whisky z wodą lub z piwem imbirowym, a japoński trunek zyskiwał pochwały na świecie. Japońska telewizja publiczna NHK przyczyniła się do zwiększenia popularności tego alkoholu nadając serial o życiu Taketsuru i jego szkockiej żony.

W skąpo oświetlonym barze w luksusowej dzielnicy tokijskiej, Ginza klienci sączący trunek przy dźwiękach muzyki jazzowej są dumni, że japońska whisky okazała się najlepsza na świecie. — Jest tak wiele słynnych whisky, więc jestem niezwykle szczęśliwy, że japońska stałą się jedną z nich — deklaruje specjalista od żywienia Miki Asakawa.

Gorzelnia whisky w Yamazaki, znajdująca się u podnóża zalesionych wzgórz koło dawnej stolicy Japonii, Kioto, nie ma nic wspólnego z dolinami Szkocji. Mimo jednak braku powiązań słynny brytyjski dziennikarz, pisarz, autor publikowanej co roku Biblii Whisky, Jim Murray uznał w swej „biblii 2015" Single Malt Sherry Cask 2013 z Yamazaki za najlepszy trunek w tej kategorii wśród ponad 1000 konkurentów.

Jim Murray (rocznik 1957) zaczął karierę zawodową od dziennikarstwa, ale po 13 latach odszedł w 1992 r. z Fleet Street i poświęcił się jako pierwszy na świecie pisaniu wyłącznie o whisky. W 1994 r. pojawił się pierwszy „Almanach Irlandzkiej Whisky", później kolejne publikacje, od 2003 r. ukazuje się co roku „Jim Murray's Whisky Bible". Autor z ekipą badaczy wyszukują kolejne trunki, on sam degustuje je i wycenia punktami w skali do 100 na podstawie 4 kryteriów (po 25 pkt): aromatu (nosa), smaku, dopracowania (finish) i równowagi (balance). W każdym nowym wydaniu Murray ocenia ok. 1000 nowych trunków albo wcześniej nieznanych mu; dotąd ocenił ok. 4 tys.

Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku