Drugie życie cukrowni Borowiczki

Krajowa Spółka Cukrowa podpisała list intencyjny z Gminą Miastem Płock w sprawie współpracy przy rewitalizacji zabytkowego zakładu produkującego słodkie kryształki. Chcą sięgnąć m.in. po dotacje unijne.

Publikacja: 23.06.2015 12:27

– Cieszę się, że budynki Cukrowni Borowiczki, które mają za sobą ponad 100-letnią historię mają szansę zacząć żyć nowym życiem. Mam nadzieję, że uda nam się pozyskać środki finansowe, które pozwolą na rewitalizację obiektu i nadanie mu nowych funkcji – komentuje Marek Spuz vel Szpos, prezes Krajowej Spółki Cukrowej, lidera polskiego rynku cukru.

Chodzi o realizację projektu „Rewitalizacja, adaptacja i modernizacja zabytkowych budynków byłej Cukrowni Borowiczki, w celu nadania nowej funkcji użytkowej i kulturalnej".

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”