Reklama
Rozwiń

Drugie życie cukrowni Borowiczki

Krajowa Spółka Cukrowa podpisała list intencyjny z Gminą Miastem Płock w sprawie współpracy przy rewitalizacji zabytkowego zakładu produkującego słodkie kryształki. Chcą sięgnąć m.in. po dotacje unijne.

Publikacja: 23.06.2015 12:27

– Cieszę się, że budynki Cukrowni Borowiczki, które mają za sobą ponad 100-letnią historię mają szansę zacząć żyć nowym życiem. Mam nadzieję, że uda nam się pozyskać środki finansowe, które pozwolą na rewitalizację obiektu i nadanie mu nowych funkcji – komentuje Marek Spuz vel Szpos, prezes Krajowej Spółki Cukrowej, lidera polskiego rynku cukru.

Chodzi o realizację projektu „Rewitalizacja, adaptacja i modernizacja zabytkowych budynków byłej Cukrowni Borowiczki, w celu nadania nowej funkcji użytkowej i kulturalnej".

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement