Reklama
Rozwiń
Reklama

Polska jest europejskim potentatem w produkcji cebuli

Cebula jest jednym z naszych hitów eksportowych, a jej uprawa nie ucierpiała zbytnio w wyniku pandemii.

Aktualizacja: 26.11.2020 14:44 Publikacja: 26.11.2020 14:39

Polska jest europejskim potentatem w produkcji cebuli

Foto: AdobeStock

Uprawa cebuli w Polsce stanowi ponad 13,5 proc. ogólnej powierzchni uprawy tego warzywa w UE i około 8,3 proc. zbiorów w całej UE. Na świecie Polska zajmuje już dziewiątą pozycję pod względem eksportu cebuli - składamy się na 2,5 proc. globalnego eksportu.

Wszystko wskazuje na to, że pandemia nie zaszkodziła mocno tegorocznym zbiorom. W połowie 2020 r. ekonomiści PKO BP prognozowali, że największy wzrost zbiorów nastąpi w przypadku cebuli i kapusty. We wrześniu zaś GUS szacował, że produkcja cebuli w Polsce sięgnie w tym roku ok. 580 tys. ton, czyli o ponad 8 proc. więcej niż rok wcześniej. Producentów ucieszyła nie tylko wielkość ostatnich plonów, ale też wysoka jakość roślin.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama