Polska jest europejskim potentatem w produkcji cebuli

Cebula jest jednym z naszych hitów eksportowych, a jej uprawa nie ucierpiała zbytnio w wyniku pandemii.

Aktualizacja: 26.11.2020 14:44 Publikacja: 26.11.2020 14:39

Polska jest europejskim potentatem w produkcji cebuli

Foto: AdobeStock

Uprawa cebuli w Polsce stanowi ponad 13,5 proc. ogólnej powierzchni uprawy tego warzywa w UE i około 8,3 proc. zbiorów w całej UE. Na świecie Polska zajmuje już dziewiątą pozycję pod względem eksportu cebuli - składamy się na 2,5 proc. globalnego eksportu.

Wszystko wskazuje na to, że pandemia nie zaszkodziła mocno tegorocznym zbiorom. W połowie 2020 r. ekonomiści PKO BP prognozowali, że największy wzrost zbiorów nastąpi w przypadku cebuli i kapusty. We wrześniu zaś GUS szacował, że produkcja cebuli w Polsce sięgnie w tym roku ok. 580 tys. ton, czyli o ponad 8 proc. więcej niż rok wcześniej. Producentów ucieszyła nie tylko wielkość ostatnich plonów, ale też wysoka jakość roślin.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę